Årslån

Nytt koncept inom snabblån – Årslån

Då och då så får vi se nya lånekoncept på marknaden och just nu så finns där ett par intressanta koncept. Om årslån kommer bli stort eller inte återstår att se.

Konceptet bygger på en hybrid mellan mikrolån / snabblån och ett vanligt privatlån som löper längre än 12 månader. Löptiderna kan variera lite mellan långivare, men det vanligaste är att betalningsperioden är någonstans mellan 12 månader och 5 år.

Räntan är högre än ett vanligt privatlån, men det är också betydligt enklare att få till ett årslån om en oförutsedd utgift skulle dyka upp. Det är dock flera långivare som erbjuder låg ränta och ibland ligger det inte långt ifrån vad räntan är på ett vanligt privatlån.

 

Detta är ett årslån

Enkelt sagt så är årslån en form av kredit som har en väldigt lång återbetalningsplan jämfört med andra typer av snabblån / mikrolån. Återbetalningsplanen är någonstans mellan 12 till 60 månader vilket också betyder att årslånet kostar relativt mycket i slutändan. Fördelen är den låga månadskostnaden.

 • Beloppen på årslån brukar ligga någonstans mellan 10 000 – 20 000 kronor.
 • Avbetalningsplan på 12 till 60 månader.
 • Lägre ränta än traditionella snabblån, men högre ränta än vanliga privatlån.
 • Villkoren / kraven är generellt generösare än t.ex. privatlån som är hårdare med sina krav.
 • Det finns långivare som erbjuder årslån trots betalningsanmärkningar.
 • Enkelheten att ansöka om årslån är precis som att ansöka om ett vanligt snabblån.

 

Exempel – krav som smspengar har för sitt årslån

Detta exempel har vi hittat hos långivaren smspengar och listan nedan visar vilka krav som ställs på låntagaren för att kunna ta ett årslån på 11 000 – 20 000 kronor med en avbetalningsplan på 5 år. Nu är detta bara ett exempel från en långivare och det är inte säkert att andra långivare har samma typ av krav. Detta är dock ett väldigt bra exempel då många långivare har liknande villkor.

Kraven

 • Din ålder måste vara mellan 20 – 65 år
 • Ingen skuld hos kronfogden
 • En månadsinkomst på minst 15 000 kronor före skatt
 • Där kommer tas en kreditupplysning hos UC, riskprognosen får inte vara över 13%
 • Betalningen kommer ske vi vanligt autogiro.

Detta betyder att även om du har någon betalningsanmärkning så är det möjligt att få ett årslån beviljat. Så länge som riskprognosen är under 13%.

 

Lång avbetalningsplan 12 – 60 månader

Med en sådan lång avbetalningsplan så blir denna låneform relativt dyr jämfört med kortare privatlån. Fördelen är att månadskostnaden blir lägre jämfört med lån som ska betalas av snabbare och för många är det värt den extra kostnaden.

Ett årslån bör därför endast ses som ett lån i nödfall när en stor oönskad extra utgift har dykt upp och man måste fixa fram finanser väldigt fort.

Förtidslösa årslån?

Om man vill lösa årslånet tidigare d.v.s. förtidslösa lånet så går det alltid, frågan är då om man måste betala ränteskillnadsersättning eller inte. Vissa långivare tar antagligen inte ut någon ersättning medans vissa kanske gör. Är du intresserad av att ta ett årslån så skulle detta var en väldigt bra fråga att ställa till långivaren innan man ansöker om lånet.

 

Slutord

Årslån är definitivt något intressant och vi är ganska säkra på att vi kommer få se mer om just årslån eller en annan variant på låneformen. Vi förstår varför årslån skulle kunna locka vissa låntagare även om det kanske inte passar alla.

Årslånet fyller upp ett segment där snabblån ofta slutar i form av det höga beloppet samt vid en beloppsgräns där privatlån börjar. Så vi förstår varför fler långivare ser till att fylla upp hålet där flera lånebelopp saknas.

Årslån har nog kommit för att stanna då vi tror att det finns en hel del låntagare som är intresserade av just längre återbetalningsperioder. Det är fortfarande en låneform där snabblån-långivarna bara har skrapat på ytan.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.