Avdragsgill ränta på snabblån

Räntekostnaden på SMSlån / snabblån är avdragsgill

Räntan på smslån / snabblån är som vilken låneränta som helst vilket gör att den är avdragsgill så länge du har en skattad inkomst. Har du en normal inkomst d.v.s. en skatteberättigad inkomst så har man alltid rätt till att dra av 30% på den totala räntekostnaden.

Vanligtvis så är det alltid 30% ränteavdrag, enda gången det inte är 30% är om den totala räntekostnaden överstiger 100 000 kronor per år. Då blir ränteavdraget 21% på beloppet över 100 000 kronor, men förhoppningsvis så har man inte så stora räntekostnader så man inte bor i hus eller liknande.

 

Ränteavdraget fungerar endast på ränta och inte avgifter

Något som är bra att hålla ett öga på är smslån med många avgifter d.v.s. uppläggningsavgift, administrationskostnad eller liknande avgifter. Anledningen till detta är för att dessa typer kostnader inte är avdragsgilla. Inga kostnader / avgifter förutom ränta är avdragsgilla och därför är det mycket smartare att välja smslån som endast tar ut räntekostnad.

Utnyttja ränteavdraget

Att kunna dra av 30% av räntan på ett smslån gör stor skillnad för kostnaden och ska därför utnyttjas så mycket som möjligt.

 

Exempel – Ränteavdrag

Exempel smslån #1

Lånebelopp: 5 000 kronor med 3 månaders avbetalning

Total räntekostnad: 3 månaders ränta 1 300 kronor

Efter ränteavdraget: 910 kronor

Exempel smslån #2

Lånebelopp: 8 000 kronor med 3 månaders avbetalning

Total räntekostnad: 3 månaders ränta 1 900 kronor

Efter ränteavdraget: 1 330 kronor

Som du ser i våra exempel så påverkar ränteavdraget ganska mycket i slutändan. Det visar också hur viktigt det är att välja smslån som tar betalt med ränta och inte i form av andra avgifter så som uppläggningskostnader eller administrationskostnader. För då gäller helt enkelt inte ränteavdraget på dessa avgifter.

 

Vad behöver du göra för att nyttja ränteavdraget?

För att kunna nyttja ränteavdraget så behöver det rapporteras in innan det är dags för inkomstdeklarationen. Men alla banker / kreditinstitut rapportera in det automatiskt åt dig och det enda du behöver göra är att kontrollera så det stämmer innan du skickar in deklarationen.

Dubbelkolla kontrolluppgifterna

Se alltid till att spara fakturorna från långivaren så att du har möjlighet till att dubbelkolla summorna / kontrolluppgifter som har rapporterats in till din inkomstdeklaration. Kontrolluppgiften stämmer i princip alltid men det kan alltid vara bra att dubbelkolla. Kontrolluppgifterna skickas även hem till personen som tog lånet och kommer ungefär kring årsskiftet / januari månad.

Har du inte tillräckligt med mycket inkomst som beskattas så kommer inte hela ränteavdraget nyttjas, men har du en normal lön eller inkomst så är det väldigt ovanligt att man inte får ta del av hela ränteavdraget.

Är du osäker på varför inte hela ränteavdraget har utnyttjats så är det bäst att vända sig direkt till Skatteverket för att reda ut alla oklarheter. Skatteverket är väldigt hjälpsamma i sådana här frågor och det är den första instansen du bör vända dig till.

Besök Skatteverket

 

 

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.