BankID – Legitimering

Legitimering vid snabblån

Det är svårt att föreställa sig ett liv utan ett BankID i mobilen. Det mesta vi gör idag inom finanser / transaktioner kräver ett BankID för legitimering och för att kunna nyttja de olika tjänsterna. Även enkla saker som telefonsupport till banken kräver legitimering via BankID när det rör sig om bankkonto frågor.

Idag är legitimering via BankID det absolut vanligaste sättet att legitimera sig och även om det finns andra liknande tjänster så är BankID det vanligaste alternativet.

När det kommer till legitimering vid ansökan av smslån så är BankID det absolut vanligaste och sen finns det även de långivare som accepterar andra alternativ som telefonsamtal eller underskrift, men det är inte lika vanligt.

Nästan alla långivare använder sig av BankID för legitimering och har du inte redan ett BankID så är det nog dags att titta på det. Allt fler tjänster börjar bli beroende av BankID och det blir allt svårare att klara sig utan ett.

 

Vart och hur skaffar man BankID?

För den som inte har hunnit skaffa ett BankID måste ta kontakt med sin bank för att kunna ansöka om en e-legitimation. Har man ingen bank så måste man öppna ett konto hos en bank som kan utfärda e-legitimationer, se listan nedan. För invandrare som inte har någon ID-handling så måste personen ha en nära svensk som kan verifiera identiteten.

Här är en lista över vilka banker som utfärdar BankID

 • Swedbank
 • Sparbanken Syd
 • ICA-banken
 • Nordea
 • Handelsbanken
 • Danske Bank
 • SEB
 • Länsförsäkringar
 • Ålandsbanken

Förr kunde även Telia utfärda BankID, men vi är lite osäkra på om det är möjligt än idag. Mer om hur det fungerar att ansöka om BankID finns att läsa om på respektive banks hemsida.

Ändring 2017

Telia utfärdar endast så kallade Smart Kort e-legitimation och det är lite problematiskt att använda dessa kort då det krävs en kortläsare till datorn för att kunna legitimera sig digitalt. För att kunna ansöka om ett Telia Smart kort så måste man vända sig till Skatteverket.

Kortläsare

Kortläsaren går att beställa från Telias hemsida och kostar bara 199 kronor om Smart Kort är det enda alternativet.

e-legitimation på Skatteverket

 

Krav för att kunna få ett BankID

 • Man måste ha ett Svenskt personnummer
 • Åldersgränsen varierar från bank till bank men personer från 13 – 18 år. Är man under 18 år så krävs det en underskrift från målsman.
 • Någon form av legitimation som kan styrka ens identitet.

 

Vem ligger bakom BankID?

När BankID släpptes redan 2003 så vart det nog ingen som kunde föreställa sig hur stort BankID skulle bli i Sverige. Redan i början av 2010 så fanns det nästan 2,5 miljoner aktiva BankID användare och idag 2017 så finns det hela 7,5 miljoner aktiva användare.

Idag är det 11 banker i Sverige som kan utfärda nya BankID licenser till sina användare och varje år görs det över 2,5 miljarder transaktions signeringar via bankID.

BankID ägs och utvecklas av Finansiell ID-Teknik BID AB som i sin tur ägs av princip alla storbanker.

Bankerna som äger BankID är

 • Danske Bank
 • Handelsbanken
 • Ikano Bank
 • Länsförsäkringar Bank
 • SEB
 • Skandiabanken
 • Swedbank

 

Olika BankID lösningar

Det finns lite olika sätt på hur man kan ha ett BankID och det vanligaste sättet idag är att ha ett så kallat Mobilt BankID som man har direkt i sin mobil. Det ställer en del krav på mobilen och har du en för gammal mobil eller en mobil som inte längre uppdateras av tillverkaren.

BankID ställer väldigt hårda krav för att säkerställa så BankID är ett tryggt alternativ därför stödjer inte Mobilt BankID för gamla versioner av t.ex. Android. Nu är det svårt för oss att berätta just vilka versioner av Android som inte stöds längre då det förändras hela tiden. Är du osäker om just din telefon stödjer BankID eller inte så kan du vända dig till BankID direkt och rådfråga dem om du är osäker.

Mobilt BankID är också det alternativet som vi rekommenderar då mobilen nästan alltid hänger med en när man lämnar hemmet.

BankID på fil

Sen finns det BankID på fil som är en fil som läggs direkt på datorn och till det måste man även installera ett säkerhetsprogram som kan nyttja denna fil. Problemet med fil är att all signering måste ske genom datorn och inget annat. Har man ingen mobil så är detta så klart ett alternativ.

BankID på kort

Det finns även BankID på ett kort som är en form av Smartkort likt ett vanligt kreditkort. Till detta krävs det att man har en kortläsare till datorn. Kortläsaren kanske låter dyrt men det är det inte. Kortläsaren finns att köpa för 199 kronor hos t.ex. Telia.

 

Säkerheten

Säkerheten kring BankID är enormt och företaget bakom BankID måste så klart ständigt jobba med att förbättra samt säkerställa säkerheten kring denna typ av tjänst. BankID är en väldigt säker form av mjukvarucertifiering och än så länge har där inte dykt upp några farliga attacker kring BankID.

Där finns en del bedrägerier kring BankID, men än så länge så har det inte varit något jätteallvarligt. Att inte skriva ner eller dela sin kod till någon är så klarat väldigt viktigt.

BankID jobbar ständigt med att förbättra säkerheten kring deras tjänst och sen 2003 har där inte varit några allvarliga globala bedrägerier.

 

Källor

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.