Billån

Billån är något som har blivit extra populärt de senaste åren och vi ser allt fler långivare som har börjat erbjuda billån till sina kunder. Det finns flera stora fördelar med att ta ett billån framför ett vanligt privatlån, men det finns också en hel del olika krav att uppfylla för att kunna ta ett billån. Många långivare har också olika krav för att billånet ska godkännas så som t.ex. krav på kontantinsats med mera.

Tar man ett vanligt privatlån så är det ett så kallat lån utan säkerhet / blancolån och då sätts räntan enbart efter detta. Tar du däremot ett billån så sätts bilen som säkerhet till lånet och då går det att få en ännu bättre ränta på lånet. Faktum är att det kan skilja sig ganska mycket mellan ett billån och ett vanligt privatlån och köper man en dyr bil så finns där mycket pengar att spara på att välja rätt låneform.

I denna artikeln kommer vi berätta mer om varför billån är det bättre alternativet många gånger och även när billån inte fungerar så bra då långivarna ställer en del krav för att kunna bevilja billån.

 

Lägre ränta med ett billån

Väljer du att ta ett billån så kan du förvänta dig en betydligt lägre låneränta jämfört med ett vanligt privatlån. Detta är för att bilen sätts om säkerhet till lånet och om där skulle uppstå betalningssvårigheter så kan banken ta bilen som pantsättning för lånet.

När det kommer till vanliga privatlån så finns där ingen säkerhet överhuvudtaget för banken d.v.s. där finns inget garanterat för banken att ta från låntagaren om betalningssvårigheter skulle uppstå. Alla privatlån och snabblån är lån utan säkerhet. Det är egentligen bara bolån och billån som räknas som lån med säkerhet för banken.

Hur mycket lägre ränta du kan få med ett billån är så klart väldigt svårt att säga och mycket kommer ner till vilken bil du köper samt hur värdeminskningen ser ut på just den bilmodellen. Vissa bilar tappar snabbt i värde medans andra håller sig längre.

Här är några saker som påverkar räntan på billånet

  • Är du gift eller skild? – Tro det eller ej, men om du nyligen är skild så kan det påverka din ränta negativt. Detta är på grund av att skilda par får en mer ansträngd privatekonomi efter separation.
  • Skaffa en medsökande – Tar du hjälp med en medsökande på lånet så kan du få ner räntan ytterligare på billånet förutsatt att personen har en god ekonomi.
  • Hur ser din anställning ut? – Huruvida din anställning ser ut kan också påverkar billånets ränta. Jobbar du som timanställd eller har du ett heltidsjobb?. Driver du eget företag så kan det också påverka räntan och gärna vill långivaren se att du har drivit företaget i mer än två år för att kunna få lån.
  • Lånebelopp och löptiden på lånet.

 

Vilka krav finns där för att kunna ta ett billån?

Vilka krav som finns på billån ser olika ut beroende på långivare men oftast kan man låna upp till 80% av bilens värde och resten är kontantinsats. Lagen säger helt enkelt att där måste finnas en kontantinsats på minst 20% vid denna typ av lån där något objekt sätts som säkerhet till lånet.

Om du inte har några pengar som kontantinsats så är denna typ av lån inget för dig och då finns det alltid vanliga privatlån för detta ändamål. Kontantinsats är helt enkelt ett krav för att ett billån ska vara lagligt enligt kreditlagen.

Exempel på billån #1 – Freedom Finance

  • Du måste ha fyllt 20 år
  • Årsinkomst över 120 000 kronor
  • Folkbokförd i Sverige
  • Kontantinsats på 20%
  • Årsmodellen får inte vara äldre än 10 år och inte vara äldre än 14 år när lånet löper ut.
  • Billånet som erbjuds är upp till 500 000 kr när det gäller bilar. På husbilar finns där inget tak.

 

Privatlån – Det enda alternativet i vissa fall

Är man ute efter att köpa en äldre bil från t.ex. en privatperson så fungerar inte billån hos vissa långivare. Vissa långivare ställer helt enkelt krav på att bilen säljs från en riktigt bilhandlare många gånger. Det finns dock möjligheter till att ta billån trots att bilen köps från en privatperson.

Det kan också uppstår problem om bilen är en äldre modell då många långivare sätter krav på att bilen inte är för gammal vid lånetillfället och då går det bara att ta ett vanligt privatlån. Detta stämmer inte alltid men många gånger är det tyvärr så.

Det är alltid en bra idé att försöka ta ett billån innan man ger sig på att försöka ta ett privatlån. Det är alltid värt att försöka men undvik för många kreditupplysningar på kort tid då det kan skada din kreditvärdighet.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.