Felaktiga påståenden om SMSlån

”Vem som helst kan få ett smslån beviljat”

Detta är ett väldigt vanligt påstående som man får höra om just smslån och det stämmer verkligen inte. Visst, smslån är lättare att få beviljat än t.ex. ett privatlån och har man någon betalningsanmärkning så är det fortfarande möjligt att få ett smslån beviljat.

Precis som alla andra banker så måste långivaren göra en kreditupplysning för att se om låntagaren har inkomsten / möjligen till att betala tillbaka lånet. Precis som vid ett privatlån så ställs dessa krav på låntagaren, men i och med smslånet oftast är av mindre belopp så går det att lätta på kraven. För att detta ska fungera så har långivaren en relativt hög ränta på smslånet för att täcka upp risken med att låna ut med mindre krav.

Har man redan en betalningsanmärkning och försöker ta ett lån på sin lokala bank så är det väldigt svårt att få till ett lån, så länge man inte har någon form av säkerhet till lånet.

Så nej, alla kan inte få ett smslån beviljat även om det är betydligt enklare än traditionella privatlån.

 

”Vissa långivare tar ingen kreditupplysning”

Detta är också en väldigt vanlig myt om just smslån och vi kan garantera att alla som erbjuder smslån-tjänsten gör en kreditupplysning vid varje tillfälle. Detta är på grund av att det är lag i Sverige för långivare att ta en kreditupplysning på personer som vill ta ett lån.

En kreditupplysning behöver nödvändigtvis inte göras emot just UC som är den tjänst de flesta storbanker använder, men som också är ägare av. Det är mycket vanligt att långivare på nätet använder sig av andra kreditupplysningsföretag av flera själ, men de måste alltid göra en kreditupplysning.

Så om du ser att en långivare göra reklam för smslån utan UC så betyder det inte att de inte gör en kreditupplysning.

Läs mer om SMSlån utan UC

 

”Det går hur bra som helst att ta smslån trots skulder hos Kronofogden”

Svaret på detta påstående är väldigt enkelt och så länge det finns en skuld hos Kronofogden så blir det inget lån beviljat någonstans. Inte hos vanliga storbanker och inte heller ett smslån.

Det finns egentligen bara tre grundregler som alla långivare följer och ett av dem är att inte låna ut pengar till personer som redan har skulder hos Kronofogden. Det tycker vi är helt rimligt och det är tur att denna grundregel verkligen följs också.

Däremot så går det att ta smslån när det finns betalningsanmärkningar och det är inte samma sak som att ha en skuld hos Kronofogden.

SMSlån trots betalningsanmärkning

 

”Det är bara ungdomar som tar smslån / snabblån”

All data och statistik visar precis tvärtom, vilket också överraskade oss på alltomsnabblån.se. Bilden av smslån har länge varit att det är ungdomar som står för majoriteten av alla snabblån, men så är det inte.

Svenska Konsumentkreditföretagen har släppt data som visar på att medelåldern är 35-40 år och att snittlånet ligger kring 3 000 kronor. Så nej, ungdomarna står bara för drygt 25% av alla smslån i åldrarna 18-25.

Men när man är 35 år så har man oftast betydligt fler utgifter i form av hus / barn med mera. Så statistiken förvånar en inte lika mycket längre efter att man har fått tänka efter lite.

Något som också är intressant är att fördelningen mellan kvinnor och män som tar smslån är helt jämnt fördelat.

Vi kommer publicera våran egna statistik efter att vi har gått igenom all vår data på hemsidan.

Källa: SKEF

 

”Man behöver ingen inkomst för att få ta ett snabblån”

Detta är till en viss del helt korrekt. Det krävs ingen inkomst av tjänst för att kunna få till ett snabblån, men det är inte samma sak som att inte ha någon inkomst överhuvudtaget.

Man måste fortfarande ha en deklarerad inkomst på minst 100 000 för att ens ha en möjlighet att få till ett lån. Denna inkomst kan komma från vad som helst så länge den är deklarerad.

Har man precis fått ett jobb och nolltaxerade året innan så går det fortfarande att få ett lån så länge man kan uppvisa / styrka ens nya anställning. Även om man är pensionär eller går på sjukpenning så går det att få lån hos de flesta långivare på nätet.

 

”Det finns inga räntefria snabblån”

Räntefria snabblån behöver inte nödvändigtvis betyda att snabblånet är avgiftsfritt. Visst finns det snabblån som är räntefria, faktum är att det är väldigt vanligt. Räntefria snabblån får man oftast som ny kund hos en långivare som är ett form av erbjudande långivarna använder för att skrapa fram nya kunder.

Räntefria lån betyder inte att lånet är gratis, utan många snabblån har ändå någon form av uppläggningsavgift eller dylikt. Det finns dock långivare som erbjuder räntefria snabblån och avgiftsfria, men detta gäller endast nya kunder och antalet långivare som erbjuder ”gratis” snabblån är inte speciellt många.

Mer om räntefria smslån

 

”Räntan kan ligga på flera hundra procent”

Detta är helt fel och man måste kunna skilja på vanlig ränta och effektiv ränta, det är väldigt stor skillnad. En ränta på flera hundra procent skulle innebära att man måste betala tillbaka sitt smslån flera gånger om, vilket inte alls stämmer så länge man sköter sina räkningar.

Det är sant att smslån är dyra lån och man ska helst bara ska ta det i nödfall. Vi håller helt med om detta. Det är också sant att om man missar betalningar så blir lånen också väldigt dyra och det är på grund av att lånebeloppet oftast är så små. Vilket då gör avgifterna blir väldigt stora rent procentuellt till snabblånet, men några hundra procent ränta är det inte.

Effektiv ränta är den ränta som oftast är ett par hundra procent och det är inget konstigt. Lite kort så är effektiv ränta ungefär som kilopriset i butikerna d.v.s. ett jämförelsepris. Detta jämförelsepris inkluderar alla avgifter på ett lån, men man skriver den som årsränta och det är därför den ligger på flera hundra procent ibland.

 

”Snabblån är det farligaste sättet att låna pengar”

Detta får vi höra så många gånger och det stämmer inte alls. Varför skulle smslån vara farligare än ett vanligt kreditköp eller privatlån. Det är sant att smslån är dyra och betalar man inte av sitt lån så blir det också dyrt. Men det skiljer sig inte från andra krediter eller vanliga lån då de också blir väldigt dyra snabbt om inte räkningarna sköts.

Skillnaden är kanske att smslån gärna drar åt sig personer som har svårt att kontrollera sitt agerande när det gäller lån. De impulslånar gärna och förstår inte följderna av att inte betala sina räkningar. I värsta fall så betalar de av sina lån med nya lån igen.

Tyvärr finns det personer som inte kan hantera ekonomi överhuvudtaget, men det betyder inte att smslån skulle vara farligare än andra typer av traditionella lån.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.