Försenad betalning

Detta händer om man missar en betalning

Det är oftast inte världens undergång om man skulle betala en vanlig faktura senare än sista betalningsdagen med någon dag. På vanliga räkningar händer där oftast ingenting och det är först efter några dagar som en påminnelseavgift skulle dyka upp.

Detta beror på att vanliga företag inte har fakturaavgifter som huvudinkomst så för dem gör det ingen större skillnad om pengarna kommer in någon dag sent.

Hos långivare som erbjuder snabblån / SMSlån är det precis tvärtom och här tjänar företagen stora pengar på att försöka driva in pengar via påminnelseavgift samt dröjsmålsränta.

Man skulle tro att den höga räntan på snabblån står för den stora inkomsten och så är det också. Men påminnelseavgifter samt dröjsmålsavgifter står också för en väldigt stor och viktig inkomstkälla för företagen.

Detta uppstår när man betalar sent på sitt snabblån

  • Påminnelse – För det första kommer där en påminnelseavgift som högst får ligga på 60 kronor och seden även en dröjsmålsavgift som kan variera beroende på villkor, men 120 kronor eller mer är inte orimligt.
  • Inkasso – Betalar man inte in påminnelseavgiften så kommer betalningen att gå vidare till ett inkassoföretag som kommer försöka driva in skulden. Du kommer där få ett inkassokrav där du ska betala in summan du är skyldig, men också en inkassoavgift som kan vara allt från 150 kronor och uppåt.
  • Kronofogden – Kronofogden är nästa steg i kedjan och denna undviker man gärna till vilket pris som helst och även hos Kronofogden kommer man få avgifter att betala. Om betalningen trillar igenom till Kronofogden så kommer man automatiskt få en betalningsanmärkning som först försvinner efter 3 år.

Extra restriktivt med räntefria snabblån

Har du tagit ett SMSlån / snabblån som är räntefritt eller har inga avgifter alls så är det stor risk att snabblånet konverteras till ett vanligt snabblån med hög ränta per automatik. Det är alltså extra viktigt att betala i tid om man har tagit ett så kallat gratislån eller räntefrittlån. Räntan kommer att sättas från då lånet blev påbörjat, vilket kan innebära att man får betala ränta på hela lånet även om man kanske redan har betalt första fakturan.

 

Betalningsanmärkningar – vad händer med framtida snabblån

Att få en betalningsanmärkning är aldrig en bra sak och man bör verkligen undvika just detta genom att betala sina räkningar i tid. Med en betalningsanmärkning i systemet så kommer alla kreditupplysningsföretag kunna se detta. Detta gäller UC och även de andra kreditupplysningsföretagen som andra långivare använder sig av.

En betalningsanmärkning försvårar flera ting för en vanlig privatperson, allt från minskad möjlighet till nya snabblån och även enkla saker som att köpa saker på kredit. T.ex. köpa något på abonnemang eller bara vill kunna köpa något på kredit på nätet.

Betalningsanmärkning kommer att ligga i systemet i hela 3 år och för företag är det 5 år.

Med en betalningsanmärkning så är det svårare att ta nya snabblån / SMSlån och det är med allt rätt. Men det är definitivt inte omöjligt att få till ett nytt lån då flera långivare tillåter låntagare som har betalningsanmärkningar och vissa tillåter en hel del betalningsanmärkningar. Så många som 10 stycken var vi lyckats hitta.

Frågan är då om det är lämpligt att ta ett snabblån om man redan har 10 stycken betalningsanmärkningar och vi på alltomsnabblån.se tycker inte det. I de flesta fall.

Snabblån trots betalningsanmärkningar

 

Så här kan du göra för att undvika försenade betalningar

Det är aldrig en förnuftig idé att bara strunta i att betala sin räkning och vi kan garantera att om du tar kontakt med långivaren direkt för att berätta hur läget ser ut så kommer de hjälpa dig.

Vi alla förstår att man kan missa / glömma att betala en räkning ibland och då får man helt enkelt bita i det sura äpplet genom att betala påminnelseavgiften.

Men ibland kan det uppstå betalningssvårigheter av flera anledningar, kanske har där dykt upp extra kostnader under månaden eller dylikt. Om du misstänker eller är säker på att du inte kommer få råd med att betala räkningen så strunta inte i det bara.

Utan ta kontakt med långivaren omedelbart och försök få till så att betalningsperioden förlängs. Detta är fullt möjligt hos många / flesta långivare idag och även om det kostar att skjuta på betalningsperioden så är det både billigare och bättre.

Vill du veta mera kring snabblån som kan förlängas så kan du läsa mer om detta på länken under.

Förlänga snabblån

 

Avbetalningsplan direkt hos långivaren för snabblånet

Det kan även finnas möjlighet till att få till en avbetalningsplan direkt hon långivaren och troligtvis så kommer de vilja ta någon form av avgift för detta.

Det är troligtvis inte så svårt att få till en fungerande avbetalningsplan direkt via långivaren, så länge man har en giltig anledning till det. Struntar du i att betala räkningen och kommer först ett par dagar senare med att vilja få till en avbetalningsplan så kan det säker vara svårt.

Det är definitivt bra om man är ute i god tid och kontaktar långivaren direkt via telefon för att berätta läget. De flesta långivarna är väldigt hjälpsamma då de vill nöjda kunder, men framförallt bra omdöme hos sina kunder då det kan skapa fler lån i framtiden.

 

Slutord

En försenad betalning behöver inte kosta skjortan och för det mesta är det inte jordens undergång så länge man inte redan har en väldigt dålig ekonomi. Men ingenting blir bättre genom att strunta i sina räkningar och det bästa man kan göra är att faktiskt kontakta sin långivare omgående.

Kanske går det att få till något som fungerar för båda parter utan några större kostnader. Tar man ingen kontakt med långivaren så får man aldrig veta något.

De flesta långivare är väldigt hjälpsamma så länge man har en legitim förklaring till att man inte kan betala.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.