Förtidslösa lån

Varför förtidslösa lån?

Det kan finnas fler anledningar till varför man vill förtidslösa sitt lån d.v.s. betala in resten av summan på lånet för att lösa det helt och hållet. Detta är en perfekt lösning om ens ekonomi har blivit bättre och om man känner att det är dags att bli av med lite skulder.

Men att förtidslösa ett lån behöver nödvändigtvis inte betyda att det är gratis att betala tillbaka sitt lån. Är räntan bunden så tar de flesta långivare ut en så kallad ränteskillnadsersättning och den beräknas fram baserat på tiden (år / månader) som finns kvar lånet.

Tittar vi på bolån så är ränteskillnadsersättning väldigt vanligt, men på andra typer av lån så som snabblån verkar det inte vara lika vanligt.

 

Vad är ränteskillnadsersättning?

När man tar ett bundet lån och vill betala av det snabbare än vad som har avtalats så tas det ut en avgift. Denna avgift är reglerad i konsumentkreditavtalet och avsedd att täcka upp de förväntade intäkter som banken har räknat med när lånet beviljades. När ett lån beviljas så räknar banken med att få en inkomst på ränteintäkterna och betalas då lånet in fortare än avtalat så betyder det mindre ränteintäkter för banken.

 

Ovanligt med extra avgifter när snabblån / smslån förtidslöses

När man pratar om att förtidslösa lån och att där tas ut en ränteskillnadsersättning så pratar man nästan alltid om bolån. Försöker man lösa sitt bolån tidigare än beräknat så kan man enkelt räkna med att även få betala ränteskillnadsersättning för den tid som finns kvar på bolånet. I princip alla banker har denna processen när det kommer till bolån.

Vi har försökt gå igenom så många långivare som möjligt för att försöka hitta en långivare som erbjuder snabblån / smslån, men som tar ut avgifter (ränteskillnadsersättning) när ett lån förtidslöses. Det är inte speciellt många som tillämpar denna ersättning och den enda vi kunde hitta var Bigbank. Bigbank tar en ränteskillnadsersättning på 1% av förtidsbetalade beloppet.

De flesta långivare för snabblån verkar inte ha någon avgift för att förtidslösa lån. För konsumenter som vill bli av med sina lån omgående så är detta väldigt bra och förhoppningsvis så kommer det förbli avgiftsfritt även i framtiden.

 

Privatlån / blancolån – Lån utan säkerhet

Även med vanliga privatlån är det ovanligt med några extra utgifter när ett lån förtidslöses. Men det betyder inte att alla banker har denna frihet för sin låntagare och har du planer på att betala av fortare så måste du hålla koll på villkoren.

Villkoren

Det står alltid i villkoren om banken kommer ta ut en avgift eller inte när ett lån förtidslöses. Även om det inte är speciellt vanligt så skadar det inte att hålla ett öga på detta.

Om det kostar att förtidslösa ett privatlån så lönar det sig oftast inte att göra det. Oftast är det inte bara ränteskillnadsersättning som ska betalas utan även någon form av uppläggningsavgift på ett par hundra kronor.

 

Bolån har ränteskillnadsersättning om räntan är bunden

Att lösa ett bundet bolån tidigare än beräknat innebär nästan alltid att man även får betala ränteskillnadsersättning till banken. Detta är inte helt konstigt med tanke på att bolån är så pass stora lån och innebär betydligt större kostnader för banken.

Skillnad på bunden ränta och rörlig ränta

Du får alltid betala ränteskillnadsersättning på bolån med bunden ränta, medans på rörlig ränta så slipper man detta helt.

Hur denna ränteskillnadsersättning räknas ut kan skilja sig lite beroende på när bolånet blev underskrivet. Reglerna har nämligen ändrats sen 1 juli 2014 och har man ett bolån innan 2014 så gäller de äldre reglerna.

Om du vill räkna ut ränteskillnadsersättning så kan du besöka konsumenternas för att använda deras online kalkyl för ränteskillnadsersättning. Om du är osäker på något kring uträkningen så är det oftast bäst att vända sig direkt till banken som bolånet ligger hos. De kan enkelt berätta för dig vad det kommer att kosta för att lösa bolånet omgående.

Besök Konsumenternas

 

Slutord

Vi på alltomsnabblån.se tycker man ska se sig om någon annanstans om det visar sig att snabblånet eller privatlånet kräver ränteskillnadsersättning när lån förtidslöses. Detta betyder så klart att man behöver kolla igenom alla villkor innan man ansöker om ett lån.

Givetvis ska man skumma igenom alla villkor när man tar lån, men det är inte alltid så enkelt. Vissa långivare har väldigt tydliga villkor och är enkla att förstå, medans andra har väldigt svårlästa villkor.

Vi överväger att lägga in detta i våran filtreringsfunktion då vi känner att alla snabblån ska vara befriade från att behöva betala någon avgift för att lösa smålån tidigare än avtalat. Snabblån brukar inte förtidslösas, men vi tror att det ändå hade kunnat vara en viktig filtreringsfunktion för de som försöker städa upp sina lån / krediter. För det är oftast dem som löser sina lån tidigare.

I framtiden så är det mycket möjligt att detta kommer regleras ytterligare enligt konsumentkreditlagen. Men just nu känner vi bara till en långivare för snabblån som kräver denna ersättning.

 

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.