Hur stort snabblån kan jag ta?

Vad är det som bestämmer hur stort snabblån man kan få?

Detta är ingen enkel fråga och det finns inte direkt något bra eller specifikt svar på frågan då det finns så många olika kriterier hos långivarna. En sak är säker och det är att det blir väldigt svårt att låna pengar om man har en deklarerad inkomst under 100 000 kronor.

De flesta långivare som erbjuder snabblån brukar hänvisa till att man i alla fall behöver ha en inkomst på 100 000 – 130 000 kronor för att ens få ett snabblån beviljat. Även om snabblån är betydligt lättare att få än t.ex. vanliga privatlån, så kan inte vem som helst ansöka om ett snabblån.

 

Snabblån – vanliga lånebelopp

Tittar vi på genomsnittslånet så ligger det endast strax under 3000 kronor och majoriteten av alla långivare erbjuder lånebelopp någonstans mellan 500 – 20 000. Vissa långivare erbjuder lånebelopp upp emot 30 000 kronor men det tillhör inte vanligheterna.

Men då snabblån / smslån har dyra räntor så är det relativt svårt att få så stora snabblån beviljat. Allt hänger på hur ens ekonomiska situation ser ut för tillfället och till största del så går långivare på hur inkomsten ser ut, men även utgifterna.

 

Långivaren bedömer utifrån din ekonomi

Som alla andra typer av kredit / lånetjänster så måste långivaren ta en kreditupplysningen på låntagaren vid ett eventuellt snabblån. Där får långivaren en komplett översyn över ens privatekonomi och ser saker som:

  • Inkomsthistorik – 2 år tillbaka
  • Betalningsanmärkningar
  • Antal kreditförfrågningar
  • Civilstatus
  • Krediter som finns aktiva idag

Men denna informationen kan långivaren enkelt göra en bedömning om snabblånet är okej eller inte, baserat på din betalningsförmåga. Antagligen följer långivaren redan färdiga tabeller som är framtagna så att personen som beviljar lån kan snabbt göra en bedömningen om snabblånet är rimligt eller inte.

Vi vet att där finns långivare som gör individuella bedömningar och det är mycket möjligt att dessa långivare har en lite hyggligare bedömningskrav än de som bara följer färdiga inkomsttabeller.

Tittar vi på vanliga privatlån hos storbankerna så följer de endast färdiga tabeller och de är stenhårda. Tabellerna har väldigt höga marginaler på allt som heter utgifter i hemmet och även om man kanske har 2000 kronor över per månad så tycker banken att man borde gå 2000 kronor minus. Detta betyder så klart att ingen privatlån kommer beviljas.

Långivarna för snabblån har troligtvis inte lika tuffa tabeller som storbankerna använder sig av och det är svårt att sätta ett finger på hur mycket det går att låna hos de olika långivarna. I och med alla långivare har egna tabeller / krav så ser det väldigt olika ut, enda sättet är att försöka och se vad som händer.

Orimligt stora snabblån jämfört med ens inkomst

Känns lånebeloppet orimligt stort och extra tufft att betala av så är det också troligt att långivaren inte beviljar snabblånet.

 

Slutord

Vi kan inte på rak arm berätta hur mycket du kan låna, då det är så många parametrar att ta hänsyn till. Även om vi hade vetat hur din ekonomiska situation såg ut, så hade vi inte kunnat berätta då vi inte har tillgång till långivarnas tabeller.

Med stor sannolikhet så har varje långivare tagit fram sina egna tabeller för att snabbt kunna beräkna låntagarens betalningsförmåga och detta är inga listor som långivarna publicerar öppet av flera anledningar.

 

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.