Jämförelse – kontokredit och snabblån

Den nya flexibla låneformen – Kontokredit

Kontokredit eller onlinekredit som det ibland kallas är en väldigt intressant låneform som har fått ett stort genomslag de senaste 1-2 åren. Enligt oss är villkoren avsevärt bättre än traditionella SMS-lån då det oftast är lägre kostnader i form av ränta samt oftast inga uppläggningsavgifter eller aviavgifter.

Kontokrediten har flera väldigt stora fördelar och att bara jämföra räntan mellan kontokredit och SMS-lån berättar inte hela sanningen. De två låneformerna skiljer sig en hel del och bör därför inte jämföras rakt i mellan.

 

Flexibilitet eller orörlighet

Vanligtvis är ett SMS-lån en fast summa, samt en fast kostnad med en förutbestämd avbetalningstid och kontokredit är precis tvärtom egentligen. Vissa gillar den orörliga delen i SMS-lån medans andra älskar att ha friheten med att själv bestämma hur mycket de vill betala av på lånet.

Som ett exempel så brukar ett SMS-lån var uppdelat på 2-3 månaders avbetalningstid och du är i princip bunden till att betala just avsedda kostnaden varje månad även om du har en dålig ekonomi någon månad. I vissa fall går det att skjuta på en betalning mot en relativt hög kostnad, en form av avgift.

Avbetalning på kontokredit är betydligt flexiblare och flera långivare kör med att man minst måste betala 10% av det totala lånet eller minst 500 kronor per månad. Allt över det beloppet är frivilligt att avbetala så vill man betala av 30% av kreditlånet någon månad, så kan man betala 10% nästa månad om ekonomin är sämre.

Räntan på kontokredit är nästan alltid lägre än ett SMS-lån och så är även avgifterna. Långivare med kontokredit lockar med längre avbetalningstider då de tjänar mer på det. Enligt oss är det en kalkylerad flexibilitet som är bättre, nackdelen är för de personer som väljer att betala av kreditlånet med det minsta beloppet vid varje betalningstillfälle.

Då blir krediten helt plötsligt väldigt dyr och det är inte alla som klarar av att sköta en sådan låneform samt avbetalningsform. Målet med att låna måste ändå vara att det ska betalas av så fort som möjligt.

SMS-lån

Fast lånebelopp med fast avbetalningstid.

Kontokredit

Flexibilitet i både lånebelopp och avbetalningstid, man behöver inte heller överföra hela krediten och du bestämmer själv om det är 200 kronor eller 3 000 kronor du behöver överföra.

 

Fria tyglar kan vara negativt för vissa personer

Det är inte alla personer som klarar av ”fria tyglar” och har du problem med att betala av lån sen innan så är kanske inte kontokredit något bra val på grund av den flexibla återbetalningstiden. Även om räntan är lägre med kontokredit än t.ex. SMS-lån så kommer lånet bli dyrt om man väntar för länge med att betala av krediten.

 

Engångslån eller ständig tillgång till kredit utan ytterligare kreditupplysningar

SMS-lån är enkelt på många sätt och efter att lånet har blivit helt avbetalt så är kapitlet helt avslutat. Vill du ta ett nytt SMS-lån så behöver du göra en ny låneansökan med ny kreditupplysning som registreras. Tar man inte SMS-lån speciellt ofta så är detta definitivt inte ett hinder, men för någon som lånar flertalet gånger per år så skadar detta ens kreditvärdighet.

Kontokredit är precis tvärtom och man kan nästan säga att krediten börjas om d.v.s. när du betalar tillbaka den kredit du har lånat så fylls kontokrediten på igen. Detta betyder att du kan ha kredit liggandes under en väldigt lång tid. Har du betalat av all din kredit så är ditt kontokredit påfyllt igen, redo för att lånas igen så kontokrediten avslutas inte när du har betalt av krediten.

För de flesta personer är det inget problem med att alltid ha tillgång till någon form av kredit och de flesta kan hantera det utan att det blir ett problem. Det finns dock personer som ej klarar av denna frihet som kontokredit ger låntagaren och känner du att du är den personen så undvik kontokredit.

SMS-lån

Tillfälligt lån / kredit som avslutas när det är avbetalt

Kontokredit

Ständig tillgång till kredit så länge det betalas av och sköts. Kontokrediten avslutas inte förrns du eller långivaren avslutar kontot.

 

Kontokredit

Nedan listar vi lite kort de fördelar och nackdelar som finns med kontokredit.

Fördelar med kontokredit

 • Betydligt lägre ränta samt inga andra kostnader på krediten.
 • Så länge krediten inte används så kostar det inget, perfekt som buffert.
 • Enbart en ansökan för att få tillgång till kredit om och om igen.
 • Överlag en enklare låneform med mindre frågor kring avgifter och så vidare.
 • Väldigt flexibel återbetalningstid.

Nackdelar med kontokredit

 • Låneformen lockar till mer lånande, precis som kreditkort och det är inte alla personer som klarar av denna form av frihet.
 • Flexibel återbetalningstid, detta kan faktiskt vara negativt för personer som har svårt att betala tillbaka lån. Återbetalningstiden kan bli väldigt lång om man bara väljer att betala lägsta kostnaden, vilket så klart gör att lånet blir väldigt dyrt.

 

SMS-lån / Snabblån

SMS-lån eller snabblån som det ibland kallas har flera bra fördelar och även om kontokredit har generösare flexibilitet så passar det inte alla.

Fördelar med SMS-lån

 • Lånet har en fast avtalad kostnad som löper på en förutbestämd avbetalningstid, efter det är SMS-lånet ett avslutat kapitel.
 • Vissa mindre SMS-lån kräver ingen deklarerad inkomst d.v.s. de flesta mindre SMS-lån är enklare att få beviljat jämfört med kontokredit.

Nackdelar med SMS-lån

 • Högre ränta och väldigt ofta är där uppläggningsavgifter, aviavgifter eller liknande.
 • Avgifter som uppläggningsavgift eller aviavgift har inte rätt till ränteavdraget på 30%.
 • Vill du låna igen så måste du göra en ny låneansökan och då uppkommer där ytterligare kreditupplysningar som kan skada ens kreditvärdighet.

 

Så är kontokredit det bättre alternativet?

Vi skulle nog vilja hävda att kontokredit är det bättre alternativet för de flesta personer, men vi avråder verkligen person som en tendens att låna mycket och ofta att undvika kontokredit. Även om kontokredit är det billigare alternativet så passar det inte alla.

För någon som aldrig någonsin tar ett lån och som behöver ta ett tillfälligt lån så är nog SMS-lån det bättre alternativet. Om man ändå aldrig tar lån vanligtvis så har man ingen nytta av att ha krediten tillgänglig och det är bara en onödig lockelse.

Händer det att man relativt ofta behöver låna flera småbelopp då och då så är kontokrediten helt klart det bättre alternativet. Nackdelen med SMS-lån är att man behöver låna ett minsta belopp för att ens kunna låna. Med kontokredit kan du ansöka om 2 000 kronor kredit och sedan endast låna 200 kronor från krediten, beloppet är frivilligt och du betalar endast ränta på krediten du använder.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.