Kan man förtidslösa ett snabblån när som helst?

Detta är en av de mer vanliga frågorna vi får in på Allt om Snabblån och varje månad så är det någon som undrar om just detta. Om du har någon fråga kring lån så kan du kontakta oss genom att besöka vårt kontaktformulär här på hemsidan. Detta hittar du längst ner på hemsidan med övrig information.

 

Vilka lån går att förtidslösa?

Idag kan man förtidslösa exakt alla typer av lån t.ex. privatlån, snabblån, SMS-lån, bolån och billån. Det skiljer sig dock lite mellan lånen och långivaren har faktiskt i vissa fall rätt att ta ut en avgift för att lånet betalas av innan löptiden löper ut.

Denna avgift kallas för ränteskillnadsersättning som ska täcka upp lite av kostnaden / risken banken har legat ute med då räntan är satt efter löptiden på lånet. Ränteskillnadsersättning kan endast tas ut på bolån och billån eller liknande lån som använder fysiska saker som säkerhet.

 

Snabblån och privatlån kan du förtidslösa närsomhelst utan några avgifter

Enligt lagen har man alltid rätt till att kunna förtidslösa sitt lån och när det gäller snabblån / SMS-lån samt privatlån så kan man alltid förtidslösa sitt lån utan några avgifter. Det är endast bolån / billån / båtlån eller liknande som det kan ta ut en avgift.

Detta kan vara framförallt gynnsamt och många gånger kan man planera att förtidslösa sitt snabblån när man tar sitt lån. T.ex. så kan det vara en bra idé att välja ett snabblån med lång löptid för att få ned månadskostnaden och för att sedan betala av hela snabblånet 2-3 månader senare.

Vanligtvis så hade ett snabblån på 6 månaders löptid blivit väldigt dyrt, men i och med man kan förtidslösa / slutbetala sitt snabblån så blir lånet ganska billigt.

Det går alltså att planera sitt snabblån ytterligare genom att leka med tanken att snabblånet alltid kan förtidslösas / slutbetalas när som helst. Perfekt för den som gillar att ha lite mer kontroll över sin egna privatekonomi.

 

Varför ska man förtidslösa sitt snabblån / privatlån?

Det finns så klart många anledningar till varför man skulle vilja förtidslösa sitt snabblån överhuvudtaget, men de flesta vill undvika att betala onödig ränta. Väljer man att avbetala hela sitt snabblån betydligt tidigare än vad som har avtalats så finns där ganska mycket pengar att spara då räntenivån är ganska hög.

  • Undvik onödiga räntekostnader – Det visar sig att din privatekonomi går bättre än förväntat, varför då inte passa på att betala av det dyra snabblånet i en snabbare takt. Där finns helt klart pengar att spara genom att betala av snabblånet / SMS-lånet.
  • Samla sina lån / betala av småkrediter – Många personer lider av taskig privatekonomi och många vill samla alla småkrediter för att baka in allt i ett större samlingslån i stället. Det är både billigare och smidigare att betala sina räkningar då det endast blir en stor räkning. För att detta ska fungera så tar man helt enkelt ett stort lån som betalar av alla småkrediter direkt. Lånekostnaden i slutändan blir betydligt lägre.
  • Lösa ett dyrt lån med ett billigare lån – Har man haft en ganska taskig ekonomi och tagit ett privatlån så är chansen stor att man har fått en ganska hög ränta på privatlånet. Om man t.ex. byter jobb eller för löneförhöjning så kan det vara smart att ansöka om ett billigare privatlån som används för att lösa ett annat dyrare.

 

Alla har rätt till att förtidslösa sina snabblån

Du ska alltid kunna lösa ditt snabblån / SMS-lån när som helst och detta utan att behöva betala några avgifter för att du avbetalar hela snabblånet. Om en långivare vill ta ut någon avgift för att du ska kunna förtidslösa snabblånet så är där något som inte stämmer. Då följer långivaren troligtvis inte den kreditlag vi har i Sverige och då borde du gå vidare med ärendet.

Alla personer ska ha rätt till att slutbetala / förtidslösa sitt snabblån utan några som helst kostnader och vi på Allt om Snabblån förespråkar detta till 100%. Där finns helst klart pengar att spara även om du bara betalar av lånet en eller två månader innan det löper ut. Framför allt när det gäller SMS-lån.

Läs mer om att förtidslösa lån

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.