Kontokredit

Kontokredit – Enkel förklaring

Kontokredit har flera liknelser med både snabblån och vanliga kreditkort att göra, men är en ny typ av tjänst på nätet med flera fördelar. Den största fördelen med kontokredit är att krediten är flexibel. Precis som med kreditkort går det att låna från sin kreditpott när det behövs och detta utan att behöva göra nya låneansökningar, vilket i sin tur betyder nya kreditupplysningar.

En kontokredit är lite som ett digitalt kreditkort fast utan ett kreditkort att hålla reda på, nackdelen är att det inte går att handla direkt från kontokrediten. Det fungerar precis som ett kreditkort i den bemärkelsen att krediten är vilande tills du väljer att överföra det till ditt vanliga bankkonto. Där finns ingen avgift på oanvänd kredit på kontokrediten och det är inte förrns pengarna finns på ens egna konto som man behöver börja betala avgifter.

Allt fler långivare startar upp kontokredit / onlinekredit tjänster

Vi börjar se att allt fler långivare börjar erbjuda denna typ av tjänst och det är nog av flera anledningar. Det är både enklare och en flexiblare variant av snabblånet och även räntan är lägre.

Detta får man med kontokredit

 • Återbetalningstiden är oftast väldigt flexibel d.v.s. det är alltid ett minimibelopp som ska betalas in varje månad och väljer man att betala in ett större belopp någon månad så går det bra.
 • Oftast är det helt gratis att ansöka om kontokredit och kreditutrymmet brukar ligga mellan 2 000 – 20 000 kronor.
 • Minimum beloppet man kan föra till ens konto varierar. Vissa tillåter valfri summa medans andra tillåter mindre belopp från 200 kronor.
 • Räntan är ofta lägre än vanliga snabblån.

 

Så här fungerar kontokredit / onlinekredit

Kontokredit fungerar ungefär likadant hos alla långivare och det skiljer sig inte mycket förutom räntor eller belopp. Det hela är relativt enkelt, det finns till och med appar hos vissa långivare som underlättar det ytterligare.

 1. Ansökan – Det första man behöver göra är att ansöka om ett kontokredit hos en långivare och oftast är det helt gratis att öppna ett kreditkonto / kontokredit online. Det är inte förrns man börjar ta av krediten som behöver betala ränta på det belopp man väljer att överföra. Det kan vara en bra idé att börja med en mindre summa kredit till en början och i så fall överväga att öka på krediten vid ett senare tillfälle / behov.
 2. Ansökan beviljas – Var noga med att kolla igenom långivarens villkor innan du ansöker om kontokredit så att du är säker på att du uppfyller alla krav. Oftast legitimerar man sig med vanligt BankID som de flesta har idag och om du inte har tillgång till BankID så måste du vända dig direkt till din egna bank för att skaffa BankID. Oftast beviljas ansökningarna direkt och kommer synas på skärmen omgående. Om långivaren tycker något är osäkert kring låntagarens ekonomi så kan det ta lite längre.
 3. Krediten är nu tillgänglig – Lite beroende på långivare så är nu krediten tillgänglig d.v.s. den ligger vilandes på ett konto hos långivaren som du har tillgång till genom deras kundpanel. Oftast får man inloggningsuppgifter som ska användas när det är dags att föra över krediten från kontokrediten direkt till ditt vanliga bankkonto.

Mobilappar

Vissa långivare har även en mobilapp som gör det ännu enklare att föra över pengar från kontokrediten direkt till ens bankkonto. Väldigt likt ett vanligt kreditkort.

 

Kontokredit – exempel

Här är ett kort exempel på hur det kan se ut med kontokredit och när man tar ut en liten summa från kontokrediten.

 • Din kontokredit blir beviljat med en kredit på 15 000 kronor
 • Du väljer att föra över 4 000 kronor
 • 30-45 dagar senare kommer första fakturan. Oftast är det på hela beloppet (4 000) men du har möjligheten till att betala så mycket som du vill förutsatt att det är över minimibeloppet som anges på fakturan.
 • Ett bra räkneexempel är EverydayPlus som har en ränta på 15%. Om krediten förs över den 15e april så vill långivaren har in första betalningen den 31 maj, d.v.s. månaden efter. I detta fallet kan man välja att delbetala 920 kronor eller betala in hela beloppet på 4600 kronor där 600 kronor är ränta på krediten.

 

Det unika med kontokredit / online krediter

Nu är kontokrediten väldigt likt ett vanligt kreditkort från t.ex. Visa eller Mastercard d.v.s. det går att handla saker på kredit och sedan få hem en faktura någon månad senare. Kontokrediten fungera precis likadant förutom att man behöver själv föra över krediten från kontokrediten till sitt egna bankkonto innan det går att använda pengarna.

Den stora fördelen med kontokredit är att man får tillgång till en lånebuffert helt gratis och enda gången det görs en kreditupplysning är när man ansöker om just kontokredit. Så väljer du att låna 200 kronor hit och dit varje månad så görs där inga nya kreditupplysningar. På snabblån så görs det däremot en kreditupplysning för varje tillfälle man lånar så risken är att ens kreditvärdighet försämras med för många kreditupplysningar. En kreditupplysning ligger kvar i hela 12 månader.

Sin egna lilla lånebuffert

Det fina här är att man får en ”egen” buffert som går att använda när som helst och man väljer helt själv när det är dags att börja ta från kontokrediten. Tills dess så kostar kontot inget.

 

En bättre tjänst än snabblån?

Vi vill nog inte gå hela vägen genom att säga att kontokredit är en bättre tjänst än traditionella snabblånstjänster. Vi är övertygade om att båda former av lånetjänster har sin plats i lånebranschen. Kontokredit har inte funnits tillräckligt länge för att ersätta eller ta större delen av snabblånsmarknaden.

Kontokredit har kommit för att stanna

Vi är dock övertygade om att kontokrediten har kommit för att stanna och förhoppningsvis så blir erbjudanden betydligt generösare för konsumenten i framtiden.

Vissa hävdar att kontokredit är en överflödigt tjänst då det både finns snabblån, men också vanliga kreditkort med bättre ränta. Det är sant att kreditkort har bättre ränta, men det ställer också högre krav på låntagaren och det är inte alla som kan få ett kreditkort beviljat av fler anledningar.

 

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.