Kreditupplysning

Så här fungerar en kreditupplysning

De flesta känner nog till att långivare eller kreditföretag gör en kreditupplysning när man antingen handlar något på kredit eller tar ett lån. Detta är för att säkerställa så låntagaren har tillräckligt med möjligheter för att kunna betala tillbaka lånet. Denna information är så klart baserat på flera olika data så som skulder, inkomst, kreditprövningar med mera.

Det är nog också många som känner till att banker och kreditföretag ogillar för många kreditupplysningar på en person som ansöker om ett lån eller kredit. För många kreditupplysningar är ett tecken på att låntagarens ekonomi inte är den bästa och att där finns en högre risk att lånet inte blir avbetalt.

Alla personer har nämligen något som heter kreditvärdighet som baseras på flera kriterier och en av dessa är antalet kreditupplysningar. För många kreditupplysningar försämrar helt enkelt din kreditvärdighet och för varje gång man köper något på kredit eller försöker ansöka om lån så registreras det en kreditupplysning.

En kreditupplysning sparas i 12 månader

Vid varje tillfälle som man ansöker om ett SMSlån / snabblån så får man en kreditupplysning registrerad i 12 månader.

 

Detta ser långivaren när de gör en kreditupplysning vid ett snabblån eller andra typer av lån

Det finns egentligen två olika kreditupplysningar där den ena inte registreras medans den andra gör. Men när det kommer till lån så används alltid den typ av kreditupplysning som registreras då den visar betydligt mer än den lite enklare varianten (Mikroupplysning).

Det här ser långivaren när de gör en kreditupplysning hos t.ex. UC

 • Ditt namn och adress
 • Civilstatus, gift, ogift, frånskild, änka, änkaman?
 • Din inkomsthistorik 2 år tillbaka
 • Ägandet av en fastighet
 • Betalningsanmärkningar
 • Antal kreditförfrågningar
 • Ditt skuldsaldo hos Kronofogden
 • Pågående krediter

Som du ser så kommer långivaren kunna se allt som rör din ekonomi och kunna dra en slutsats om man är lämplig att låna eller inte.

Skulle där finnas en del kreditupplysningar registrerade, men som är registrerade för över 6 månader sen så är det oftast inte ett problem. Men om där är 5-10 kreditupplysningar registrerade senaste månaden eller två så kan det utgöra ett stort hinder för att kunna ta ett snabblån.

 

En kreditupplysning måste vara berättigad

Ett företag får inte bara ta en kreditupplysning på en person utan någon giltig anledning, utan det måste finnas en viktig anledning till varför en sådan måste göras. En vän kan inte t.ex. göra en kreditupplysning på en person för att de är oroliga över en persons ekonomi.

Även mobiloperatörer kan ta en form av kreditupplysning, men de kan bara ta den enkla varianten som kallas mikroupplysning. Just denna enkla kreditupplysning registreras inte och den innehåller inte lika mycket information som den andra varianten, den banken använder.

Detta visas i en mikroupplysning

 • Ditt namn och adress
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuld hos Kronofogden

Däremot så måste man alltid godkänna en kreditupplysning så som man försöker ta ett snabblån så måste man godkänna att en kreditupplysning utförs.

Kreditupplysning utförs alltid vid ansökan av snabblån

Kreditupplysningar utförs av alla banker och kreditföretag, då de är skyldiga enligt lag att göra en grundlig bedömning av personens ekonomi innan lånet beviljas.

Även om kreditupplysningar alltid utförs så betyder det inte att samma kreditupplysningsföretag används. Vanliga banker använder nästan alltid UC (Upplysningscentralen AB) som är det vanligaste, men det finns också andra alternativ som många andra långivare använder.

Läs mer om lån utan UC

 

Kreditupplysning hos UC syns inte hos andra kreditupplysningsföretag

De flesta tror att UC är det enda kreditupplysningsföretaget som används, precis som om att det varit något statlig myndighet. Det är precis tvärtom d.v.s. privatägt. Alla storbanker i Sverige nästan sitter som ägare till UC (Upplysningscentralen AB) och är där med det vanligaste kreditupplysningsföretaget i Sverige. Kanske inte så konstigt.

På grund av att UC är det största i Sverige med det bästa registret så undviker gärna långivare just UC för att kunderna efterfrågar det. Har man möjligheten till att undvika UC till snabblån så gör man gärna det, på grund av att UC är definitivt inte utformat eller anpassat för snabblån / smslån. Systemet är lite föråldrat när det kommer till mikrolån för det är inte meningen att man ska behöva dra på sig en kreditupplysning bara för att man vill låna 1 000 kronor.

Därför så har långivarna börjat att gå över till alternativa kreditupplysningsföretag för att undvika UC helt och hållet. Men kom ihåg att kreditupplysning fortfarande är en lag som alla långivare måste följa. Enda skillnaden är att de inte gör det emot UC av flera anledningar.

 

Kontrollera ditt egna kreditbetyg hos UC

Förr fanns det inget bra sätt för att kunna göra en egen koll på sin egna kreditvärdighet, men nu har UC en funktion som heter Min UC där du kan se ditt egna kreditbetyg.

Detta är ett väldigt bra sätt för att kunna kolla upp vilka lån man har samt krediter, men även saker som betalningsanmärkningar, skuldsaldo, oanvända krediter, senaste kreditupplysningarna med mera.

För privatpersoner så är det helt gratis att göra en kreditupplysning på sig själv en gång om året, men vill du göra det oftare så kostar det 95 kronor per gång. För de flesta så räcker det med ett tillfälle per år.

När man gör en kreditupplysning på sig själv via Min UC så är det inget som registreras eller påverkar din kreditvärdighet på något sätt, då det är du själv som gör det.

Besök Min UC för att göra en gratis kreditupplysning på dig själv.

Besök minuc.se

 

Bästa sättet för att undvika många kreditupplysningar

Tyvärr fungerar inte låneförmedlare till snabblån av något slag, utan är endast gjort för privatlån. Men vissa låneförmedlare har även smålån ned till 1 000 kronor, men som är privatlån.

Om du är ute efter att ta ett lån / privatlån så är man många gånger ute efter att låna med så låg ränta som möjligt. Vanligtvis måste man skicka in låneansökan till alla banker / långivare man är intresserad av, men då registreras det en kreditupplysning för varje låneansökan.

Sättet för att kringgå denna problematik är att gå via en låneförmedlare som jämför alla banker med bara en kreditupplysning i stället för flera.

Läs mer om låneförmedlare

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.