Kreditupplysningsföretag

Banker och långivare måste använda upplysningsföretag

En seriös långivare som följer våra Svenska lagar använder sig av ett upplysningsföretag för att kolla upp låntagarens ekonomi och dess möjligheter till att betala av lånet. Om långivaren inte använder något upplysningsföretag för kreditupplysning så bryter långivaren mot lagen och bör ses som väldigt oseriös.

Det finns flera upplysningsföretag i Sverige och det är egentligen helt fritt för långivaren att använda vilken av dem som helst. Det finns ett upplysningsföretag som utmärker sig extra mycket i Sverige och det är UC (Upplysningscentralen) som är den allra största aktören i Sverige.

Anledningen till varför så många använder just UC är för att alla Svenska storbanker är delägare i Upplysningscentralen och väljer därför att välja det i stället för andra aktörer. Detta betyder också att UC har ett bättre register med mer information om låntagaren jämfört med de andra upplysningsföretagen.

Detta är så klart en nackdel för låntagaren och en stor fördel för långivaren som kan se exakt all ekonomisk historik två år tillbaka i tiden.

 

Vilka kreditupplysningsföretag används i Sverige

Det finns relativt många kreditupplysningsföretag i Sverige och än idag så är UC den mest populära bland vanliga banker. I snabblånebranschen är det ett par långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag av flera anledningar och där är inte UC lika populärt.

 

UC – Upplysningscentralen

UC är definitivt det ledande alternativet när det kommer till kreditupplysningar inom privatlån eller bolån av flera anledningar. Summorna på bolån och privatlån är betydligt större än t.ex. mindre SMS-lån och därför krävs det extra bra information genom kreditupplysning.

UC-upplysning ger t.ex. bättre ekonomisk information om låntagaren jämfört med de andra aktörerna på marknaden. När det kommer till större lån som bolån eller privatlån så vill så klart långivaren få in så mycket information som det bara går om just låntagarens ekonomiska situation för att kunna göra en bedömning.

För personer som tar SMS-lån eller andra snabblån så är inte UC speciellt omtyckt då de gärna undviker att få för många kreditupplysningar hos UC. För många kreditupplysningar på en kort period kan vara direkt skadligt för ens kreditvärdighet.

 


Creditsafe – Ett vanligt alternativ inom snabblån

Många långivare inom snabblån har valt att använda andra kreditupplysningsföretag i stället för UC då de flesta kunder efterfrågar lånetjänster utan UC. Creditsafe är en väldigt populär kreditupplysningsföretag inom snabblån / SMS-lån och Creditsafe kan ibland vara populärare än UC i vissa segment inom snabblån / kontokredit.

Creditsafe har också ett väldigt enkelt och bra betygssystem som visar en låntagares kreditvärdighet genom en skala på 0-100. Ett enkelt system som är populärt och uppskattat hos många långivare.

 


Biznode – Så mycket mer än bara kreditupplysning

Biznode är också en relativt populär aktör inom lån och fokuset hos Biznode är att erbjuda kreditupplysning på företag i stället för privatpersoner. Biznode erbjuder också andra väldigt intressanta tjänster till företag t.ex. analys av marknadsföring med mera.

 


Andra kreditupplysningsföretag som inte är lika vanliga

  • Sergel Kredittjänster AB
  • Syna AB
  • Decidas Info AB

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.