Lån med eller utan säkerhet

Lån utan säkerhet

Det finns ett stort antal olika typer av lån och vill man ta ett lån utan säkerhet så pratar man oftast om ett snabblån eller ett privatlån. Utan säkerhet menas med att där är inget fysiskt som kan säkras av banken om låntagaren inte skulle kunna betala av sitt lån. Det är helt enkelt inte möjligt för banken att ta något fysiskt för att kunna pantsätta lånet.

Exempel på lån utan säkerhet

Snabblån som smslån och helt vanliga privatlån räknas som enkla lån utan säkerhet.

 

Smslån utan säkerhet

Smslån är exakt som ett vanligt privatlån om man tittar på säkerheten för banken d.v.s. väldigt låg säkerhet. På lån som smslån och privatlån så har banken andra rutiner för att skapa någon form av säkerhet innan de lånar ut pengarna. Denna säkerhet görs genom att banken / kreditföretaget gör en kreditupplysning till UC eller ett annat kreditupplysningsföretag.

Kreditupplysning

Alla typer av banker / långivare måste göra en kreditupplysning enligt lag, läs mer om det på Låna utan UC.

Nu är inte snabblån någon större summa för långivaren så det behövs inte så mycket säkerhet, men där är alltid en större risk med snabblån vilket också syns på räntan. Det är betydligt enklare att ta ett smslån jämfört med en lite större privatlån, då privatlånet kräver större säkerhet i form av inkomstgarantier och så vidare.

Tittar vi på smslån så är säkerheten väldigt låg för långivaren och det syns också på räntan som är betydligt högre än ett privatlån. Det är det vi kallar riskpremie, ju högre risk för banken desto högre ränta.

Vad vi vet så kan kan man inte påverka räntan på snabblånet även om man skulle ha en bra ekonomi, men på privatlån går det att oftast diskutera eller pruta ner räntan om man har god ekonomi.

 

Vanligt privatlån / blancolån utan säkerhet

Ett helt vanligt privatlån räknas också som ett lån utan säkerhet och är ändå ett billigare alternativ jämfört med ett snabblån. Dett är på grund av flera anledningar och den största anledningen är att långivaren ställer högre krav på låntagaren.

Är det större belopp så kommer långivaren ställa krav på högre inkomst av tjänst för att kunna ha någon form av säkerhet på lånet då det inte finns någon materiell säkerhet att ta i pant. Det är mycket möjligt att banken tittar på andra saker som din disponibla inkomst och så vidare för att ytterligare garantera lånets säkerhet.

Beloppen på privatlån kan vara relativt höga och i vissa fall går det att ta belopp upp emot nästan en halv miljon. I och med det stora beloppet så kommer lånet kosta en hel del och det finns flera risker med så stora privatlån. Det tillhör dock inte vanligheten att kunna låna så stora privatlån.

 

Billån eller privatlån –  Säkerhet vs ingen säkerhet

Att köpa en ny bil kan vara väldigt krångligt och tyvärr blir det inte enklare att välja vilken typ av lån man vill ha på bilen. Båda typer av lån har sina fördelar och nackdelar. En sak som är säker är att ett billån är ett billigare alternativ än ett vanligt privatlån bara av den enkla anledning att billån använder bilen direkt som säkerhet, precis som ett bolån.

Billån med säkerhet

I och med billånet har bilen som säkerhet så är även räntan betydligt lägre än ett vanligt privatlån.

Fördelen med ett billån med säkerhet är att lånet blir betydligt billigare att betala av då räntan är så låg, men vad är nackdelen?. Den största nackdelen är att du inte har friheten när du letar efter en bil d.v.s. du kan inte köpa av privatpersoner och du måste köpa din bil från en auktoriserad handlare. Med ett privatlån så har du friheten att kunna köpa din bil vart du än vill.

Så här ser kraven ut när det kommer till billån

  • Du får max låna 80% av bilens värde, resten står du själv för eller använder en inbytesbil.
  • Återbetalningstiden är 1-8 år, beroende på hur gammal bil du köper.
  • Bilen får dock inte vara äldre än 12 år när lånet blir slutbetalat.
  • Bilen måste köpas från en auktoriserad firma.
  • Lånebeloppet får inte vara för lågt, lägst 30 000 kronor har t.ex. Swedbank.
Har du redan tänkt inhandla din bil från en auktoriserad firma så är ett billån varmt rekommenderat. Vill du köpa från en privatperson så är det vanligt privatlån som gäller.

 

Bolån är alltid ett lån med säkerhet

Inte helt konstigt så räknas bolån som ett lån med säkerhet då huset tas som säkerhet av banken i fall långivaren inte har råd att betala av lånet. Beloppen är så pass stora att banken är tvungen att ta något i säkerhet i fall något skulle hända, vilket inte är helt konstigt.

Idag kan man högst belåna 85% av bostadens kostnad och resten får man själv stå för eller lösa topplånet med ett vanligt privatlån utan säkerhet. Det är dock aldrig rekommenderat att lösa hela topplånet med ett privatlån då det blir vansinnigt dyrt om räntan skulle stick i väg och det är inte helt omöjligt att du tillslut inte har råd att betala av privatlånet eller bolånet.

Tyvärr är det väldigt vanligt att lösa hela topplånet (de resterande 15%) med ett privatlån, men faktum är att de som gör det är extremt utsatta i fall något skulle hända våran ekonomi när räntan rusar. Stora bolån blir snabbt dyra och med ett ”dyrt” privatlån blir det väldigt problematiskt att kunna överleva alla räkningar.

Det värsta som kan hända är att man helt enkelt blir av med sin bostad och hamnar i skuld till banken under väldigt lång tid. Skuldsanering är nämligen inte något enkelt att få.

 

Källor

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.