Låna ansvarsfullt

Det finns alltid risker med att låna pengar och det är alltid bättre att spara än att låna till något. Risken att hamna i skuld finns alltid när det gäller lån överhuvudtaget då det finns utomstående krafter som kan påverka ens betalningsmöjligheter. Så som att man t.ex. blir av med jobbet eller dylikt.

När man tar ett lån / snabblån så har man alltid ett eget ansvar för att betala tillbaka lånet. Gör man inte det så kan man hamna i en allvarlig situation.

 

Tänk till en extra gång innan du lånar pengar

Det är alltid en bra idé att tänka till en extra gång innan man väljer att gå vidare med sin låneansökan, kanske behövs inte lånet överhuvudtaget. Är lånet en nyhetens behag eller är det något som man kan vänta med att köpa eller betala för?.

Att impulslåna är oftast aldrig en bra idé och många kommer på efteråt hur de hade kunnat göra det annorlunda som t.ex. att vänta med lånet eller låna en betydligt mindre summa för att lösa resten av pengarna på ett annat sätt.

Ibland är det en bra idé att sova på saken, saker som var självklara behöver inte vara lika självklart dagen efter. Eller så har man kommit på en annan lösning över natten.

Snabblån är inte ett billigt lån och snabblån / SMS-lån överhuvudtaget är endast för speciella tillfällen då pengar behövs akut. Det är alltså ingen bra idé att låna till något som man egentligen kunde klara sig utan tills nästa löneutbetalning eller överhuvudtaget.

Om du har möjlighet så fundera kring lånet i alla fall 24 timmar innan du beslutar dig för att gå vidare med att låna pengar.

 

Enkla frågor du kan ställa till dig själv innan du ansöker om ett lån

 • Finns där andra möjligheter till att skaffa fram pengar, så som t.ex. sälja något eller kanske till och med låna från någon jag känner.
 • Vad vill jag egentligen låna till? Behövs denna sak direkt eller kan jag vänta till nästa löneutbetalning?.
 • Kommer jag kunna betala av lånet med enkelhet eller kommer jag ha besvär med betalningarna varje månad?.
 • Har jag redan skulder? Då kanske jag inte ska förvärra min situation.
 • Är detta en tillfällighet eller lånar jag ofta?.
 • Lånar jag åt mig själv eller till någon annan?

 

Vilka är då konsekvenserna om man inte betalar tillbaka sitt lån

De flesta har nog råkat slå på Lyxfällan som har gått på Kanal3 under flera år och sett vilken förödelse som skulder kan ha på ens privatekonomi. Oftast ser vi personer på TV som helt blundar för sina problem och kör vidare utan att titta i backspegeln överhuvudtaget. Allt förvärras snabbt med ett sådant tänk.

Att inte betala tillbaka sina lån kan blir ganska dyrt i längden och tar man lån på lån utan att bry sig om konsekvenserna så kan det blir en väldigt allvarlig situation tillslut.

 

Så här ser händelseförloppet ut om du inte betalar dina räkningar:

 1. Om första fakturan förfaller så får du din första påminnelse faktura.
 2. Om sedan påminnelsefakturan inte blir betald så skickas det ut ett inkassokrav.
 3. Om inte inkassokravet betalas så hamnar ärendet hos Kronofogden och du får en betalningsanmärkning.

Både påminnelsefaktura samt inkasso krav har någon form av avgift vilket kan vara ganska höga.

Att få en betalningsanmärkning är inget vidare kul. Din ekonomi kommer bli begränsad på det sättet att du kommer ha det extremt svårt att teckna t.ex.

 • Mobilabonnemang.
 • Hyreskontrakt.
 • Svårt att låna ytterligare.
 • Även problem med att teckna ett enkelt elavtal kan bli problematiskt.
 • Listan kan göras lång…

En betalningsanmärkning försvinner först efter 3 år… för många är det en mardröm i det vardagliga livet. Något som man ofta ångrar väldigt snabbt när man inser all problematik med en betalningsanmärkning.

 

Kreditupplysning

Det görs alltid en kreditupplysning vid varje lånetillfälle även om det står t.ex. ”utan UC” eller ”ingen UC”. Många tror att det betyder att det inte tas någon kreditupplysning, men så är det verkligen inte.

Alla långivare tar en kreditupplysning direkt när du gör in låneansökan även om det är utan UC. Utan UC innebär bara att de tar kreditupplysning genom ett annat företag som använder ett annat register. Läs mer om kreditupplysning.

Du kan alltså inte ansöka om ett lån i hopp om att de inte ska kunna se dina andra skulder. De flesta kreditupplysningstjänster idag kan se det mesta även utanför deras egna register och går du i tankarna att försöka kringgå detta så vet du redan hur fel du är på det.

 

Slutord

Det är alltid upp till dig huruvida du behöver låna eller inte. Vi kan inte hindra dig från att ta ett lån och det är bara du själv som kan avgöra om det är lämpligt eller inte.

Men när du vill låna så se till så du har marginaler i din privatekonomi för att betala tillbaka lånet.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.