Vad är ett låneskydd?
Idag går det att försäkra sig emot det mesta och vanligtvis så försäkrar man sig emot eventuella skador i någon form. Låneskyddet är framförallt framtaget för att skydda personer som har tagit lån och som av någon anledning blir av med sin vanliga inkomst.
En person som står med bolån eller andra former av lån är särskilt utsatt om något skulle påverka huvudinkomsten till hushållet. Vanligtvis så har man en beräknad budget så går runt och det inkluderar allt från mat till låneräntor som ska betalas varje månad.
Skulle oturen vara framme att man t.ex. blir av med jobbet eller skadar sig på jobbet så man behöver sjukskriva sig så påverkas inkomsten omgående. Det är i dessa fall där låneskyddet går in för att täcka upp de kostnader som finns för det privatlån man har tagit.
Låneskyddet träder in så fort man blir av med jobbet eller blir sjukskriven och täcker hela eller delar av månadskostnaden på ett lån. Hur stort belopp som täcks av låneskyddet beror på hur stort försäkringsbelopp som tecknades när låneskyddet upprättades. I de flesta fall så är försäkringsbeloppet lika stort som månadsavgiften på lånet.
Låneskyddet upprättas vanligtvis samtidigt som lånet tecknas
Det absolut vanligaste är att låneskyddet upprättas samtidigt som privatlånet tas hos banken eller långivaren. Ett låneskydd är givetvis inte gratis men för en mindre försäkringsavgift så kan man försäkra sig emot onödiga överraskningar i framtiden.
Det kanske inte är någon garanti med att låneskyddet kommer till användning och kanske känns det onödigt att betala för något som antagligen inte kommer till användning. Men för många personer är det viktigt att kunna sova gott om nätterna.
Oftast är det ingen större kostnad och skulle oturen eller olyckan vara framme så är man glad att låneskyddet tecknades.
Hos vissa långivare går det bra att teckna låneskyddet efter att lånet tecknades. Har du redan tagit ett privatlån så kontakta din långivare om att du är intresserad av ett låneskydd. Det är stor chans att en sådan försäkring kan tecknas i efterhand.
Prisexempel på ett låneskydd hos en långivare
Enligt oss så är ett låneskydd en billig försäkring ifall något skulle hända och det är alltid skönt att veta att månadskostnaden för lånet alltid blir betalt.
Tittar vi på några vanliga långivare så ligger kostnaden för ett låneskydd någonstans omkring 5-10% av lånets månadskostnad. Detta betyder att om din månadskostnad för ett lån är på 1 500 kronor inklusive amortering och avgifter så kostar låneskyddet dig bara 150 kronor i månaden.
Vissa långivare bjuder även på de första månaderna, 1-3 månader gratis låneskydd utan någon kostnad.
Priset för låneskyddet bakas vanligtvis in i lånet när lånet och låneskyddet tecknas.
Vanliga krav för att låneskyddet ska kunna användas
- Ofrivillig arbetslöshet – Att säga upp sig själv är ingen giltig anledning för att låneskyddet ska börjas användas.
- Sjukskrivning – En sjukskrivning måste vara längre än 30 dagar för att låneskyddet ska räknas.
- Åldersgräns – Du måste ha fyllt 18 år och är inte över 64 år.
- Anställning – Du måste varit egen företagare eller haft en tillsvidareanställning sedan 6 månader tillbaka.
Kraven hos de olika långivarna kan variera och listan ovanför är bara ett exempel på hur det kan se ut. Det bästa är så klart att själv kolla över de villkor som finns hos långivaren för att säkerställa så man har rätt till låneskyddet ifall olyckan skulle vara framme.
Kolla över dina vanliga försäkring
För att undvika betala för helt onödiga försäkringar så är det alltid en bra idé att kolla över sin hemförsäkring eller andra försäkringar som man kan tänkas ha. I vissa fall kan det hända att man redan är försäkrad emot inkomstbortfall i sin vanliga försäkring och då är låneskyddet oftast helt meningslöst.