Ordlista – snabblån

En ordlista för termer inom snabblån / SMS-lån

Vi kommer här publicera ord som ofta nämns inom snabblån och många begrepp är speciella inom snabblån / krediter. Är du osäker

 • Snabblån – Snabblån är mer ett samlingsord för snabba lån och krediter. Ett SMS-lån eller andra typer av snabba lån räknas som ”snabblån”. Privatlån och så vidare räknas inte som snabblån.
 • SMS-lån – SMS-lån är en form av snabblån och som namnet kanske antyder så går det att ta lån genom SMS, men det är inte lika vanligt längre. SMS-lån är mer ett marknadsförings sätt för att berätta att låneformen är snabb och idag ansöks SMS-lån oftast genom en webbportal på långivarens hemsida.
 • Utan UC – Snabblån utan UC innebär lite snabbt att kreditförfrågan ej går igenom UC (Upplysningscentralen) och i stället går igenom ett annat kreditupplysningsföretag. Långivare måste göra kreditupplysningar på varje låntagare och tillfälle.
 • Effektiv ränta – Effektiv ränta fungerar som kilopriset i affären d.v.s. det är ett jämförelsepris som inkluderar ränta och alla andra avgifter för lånet.
 • Betalningsanmärkning – Har du någon gång glömt betala en faktura och den har gått vidare till Kronofogden så har du säkerligen fått en betalningsanmärkning hos Kreditupplysningsföretagen. Inte hos Kronofogden som många tror. En betalningsanmärkning ligger i systemet i hela 3 år innan det försvinner.
 • Ansökningsavgift – I vissa fall kan det hända att långivare tar ut en avgift för att du ansöker om ett lån och detta är bara dåliga oseriösa företag som tar ut avgifter för låneansökningar. En låneansökan ska inte kosta något förrns lånet blir accepterat av båda parter och ser du en långivare ta ut en avgift för bara låneansökan så kontakta oss så varnar vi om långivaren omgående.
 • Kontokredit / onlinekredit – Detta är en ny form av låneform som har börjat slå sig in på snabblånebranschen. Låneformen liknar kreditkort på många sätt och krediten ligger vilandes tills du väljer att börja använda det.
 • Direktutbetalning – Direktutbetalning innebär att långivaren kan betala ut pengarna direkt eller inom ett par minuter hos olika banker. För att direktbetalnings ska fungera så måste låntagare och långivare ha samma bank, samt att långivaren erbjuder direktutbetalning.
 • Räntefritt – Många långivare erbjuder alla sina sina kunder ett räntefritt lån d.v.s. ett snabblån utan någon som helst ränta. Det kan hända att där finns någon annan avgift som uppläggningsavgift, men i vissa fall är det både räntefritt och avgiftsfritt.
 • SKEF – SKEF är en särskild branschförening som tar fram bättre och säkrare villkor för långivare som är kopplade till denna förening. Detta för att förbättra snabblånebranschen i Sverige och skapa transparens på marknaden.
 • Betalningsfri månad – Ibland erbjuder långivare inom snabblån / SMS-lån en så kallad betalningsfri månad. Detta innebär att du får välja en månad som är både amorteringsfri eller räntefri. Väldigt bra om man har dålig ekonomi någon månad, detta är dock väldigt ovanligt med kortare snabblån.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.