P2P-lån

P2P-lån mellan privatpersoner

P2P-lån (Peer-to-peer-lån) är en låneform som har funnits sen urminnes tider d.v.s. lån mellan privatpersoner utan någon mellanhand. P2P-lån son vi ser idag uppstod i London någon gång under 2006 och har sedan dess vuxit enormt i både Europa samt USA / Kina.

Hela lånemodellen har kommit till för att kringgå våra storbanker / banker och på så sätt får ner låneräntan, men också för att den andra parten ska kunna tjäna mer på att investera sina sparpengar. Båda parter vinner helt enkelt.

 

Så här fungerar P2P-lån i praktiken

Som låntagare

Som låntagare vill man alltid kunna låna till så låg ränta som möjligt så finns P2P-lån, ett lån utan en mellanhand som ut höga avgifter. Banker tar alltid ut höga avgifter för sina låna då de vill gynna sina aktieägare, kanske inte så konstigt.

Genom att gå utanför den traditionella banken så kan man låna till betydligt lägre räntor och med betydligt lägre lånekrav. Den enda mellanhanden som finns är det företag som sköter kontakten mellan privatpersonerna och som endast tar ut en liten avgift för sin kontaktförmedling.

Som långivare

Som långivare är du en investerare som investerar i personer som vill låna pengar och för att du lånar ut pengar så erhåller du så klart en sparränta. Denna sparränta är betydligt högre än om du skulle lägga pengarna på ditt vanliga sparkonto.

Sparräntan ligger någonstans kring 10 – 15% beroende på P2P-tjänst, vilket är väldigt högt jämfört med ett vanligt sparkonto. Där är dock alltid en skara låntagare som inte betalar tillbaka sina lån och för att du som långivare ska sitta säkert så sprider mellanhanden ut dina pengar hos många låntagare.

Man räknar alltid med att där är en kreditförlust på sina sparpengar / investeringar och den ligger någonstans kring 1 – 5%, men där finns fortfarande gott om utrymme för avkastning.

 

Så tar du ett P2P-lån

Att ta ett P2P-lån är inget konstigt eller svårt. Där är egentligen inga skillnader på hur du tar ett P2P-lån eller ett vanligt privatlån och tack vare de marknadsplatstjänster som förmedlar P2P-lån så är det ännu enklare.

Idag finns där bara ett par företag som förmedlar P2P-lån, ungefär en handfull företag. Men vi ser en tydligt trend hur detta har ökat de senaste åren och förhoppningsvis ser vi fler aktörer i framtiden.

För att låna så väljer du ut en av de marknadsplatstjänster som vi har listat i toppen av denna artikeln. Sedan går du helt enkelt in på deras hemsida och ansöker om ett lån, precis som vilken långivare som helst.

P2P-lån kan se lite olika ut, ett med kortare löptid som är mer likt ett snabblån. Sedan finns det även betydligt större lånebelopp upp till 350 000 kr som löper under 10 år.

 

Så investerar du i P2P-lån – Hög avkastning

För den som verkligen vill göra en slant kan investera i P2P-lån, oftast ligger avkastning kring 10 – 15% efter den kreditförlust som uppstår när någon låntagare inte betalar tillbaka sitt lån. Detta kan så klart skilja lite beroende på vilken P2P-tjänst du väljer samt förändringar på marknaden.

Om man vill vara extra engagerad så erbjuder vissa P2P-tjänster möjligheten dig som investerare att själv välja vart pengarna ska gå och hur mycket som ska investeras i varje låntagare. Du kan också se vart pengarna ska gå till om det är företag som söker lån. Då har du också möjligheten till att själv kunna påverka din avkastning till viss mån. Framförallt blir det roligare som investerare.

Skulle P2P-tjänsten försvinna så blir du inte av med pengarna då företaget som agerar som mellanhand egentligen inte har hand om lånet, utan endast förmedlar det.

 

De olika P2P-marknadsföringsplatserna (företag)

Det finns flera Peer-to-peer-lån företag som förmedlar lån mellan privatpersoner, men också företag i vissa fall. Det finns till och med marknadsföringsplatser där du som investerare själv kan välja till vem / vilket företag du vill låna ut pengar till. Även vilket lånebelopp du kan erbjuda dem.

P2P finns i många olika skepnader och det mest intressanta med detta upplägg är att det utmanar storföretagen ordentligt. P2P finns inte bara inom lån utan finns även inom många andra nischer.

Några exempel på P2P-tjänster

  • Blocket
  • Tradera
  • Uber
  • AirBnB

P2P-tjänster finns överallt utan att vi ens tänker på det överhuvudtaget och idag är det en viktig del i vår vardag.

 

P2P-lån i framtiden

P2P-lån har helt enkelt kommit för att stanna och vi ser en stor ökning av tjänster varje år samt intresset för dessa tjänster ökar ständigt. Tittar vi inom andra nischer så som t.ex. Uber så har intresserat blivit enormt och Uber mer eller mindre konkurrear ut stora taxiföretag. Samma gäller AirBnB som utmanar stora hotellbokningstjänster som t.ex. Hotels.com och Bookings.com.

P2P-tjänster kommer utvecklas ytterligare i framtiden och det är väldigt troligt att vi kommer få se ytterligare P2P-lån i framtiden. Det är också full möjligt att upplägget även kommer förändras på framtida P2P-lån.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.