Privatlån

Största & populäraste låneformen

Privatlån är utan tvekan den största låneformen i Sverige och det är också privatlån som erbjuder de största lånebeloppen utan någon säkerhet. Att privatlån är den populäraste låneformen är kanske inte så konstigt då det ger möjlighet till finansiering till dyrare saker som bil, båt, kontantinsatsen till huset med mera. Lånebeloppen på privatlån är allt från 5000 till 500 000 kronor vilket öppnar upp helt andra dörrar jämfört med vanliga snabblån.

Ett privatlån används till det mesta idag och det är allt från att finansiera sitta egna bröllop till att betala topplånet på huset eller större oförutsedda utgifter i hemmet. Finns det möjlighet till att välja ett privatlån och få ett lån beviljat så är ett privatlån det billigaste alternativet i de flesta fallen. Förutom särskilda lån som billån eller bostadslån.

Räntan idag

Idag går det att få ett privatlån med så låg ränta som 2,95% beroende på återbetalningstid och belopp. Denna ränta gäller för 2017 då styrräntan är så låg.

Typiska exempel när privatlån lämpar sig

 • Kontantinsatsen till huset / lägenheten
 • Köp av bil, se även billån då det kan vara ett bättre alternativ ibland
 • Bröllop
 • Renovering
 • Större oförutsedda utgifter så som att värmepannan går i sönder

 

En låneform utan säkerhet – Privatlån

Låneformen privatlån räknas till gruppen ”lån utan säkerhet” vilket betyder att banken har inget fysiskt som kan säkras / pantsätta om låntagaren inte kan betala av sitt lån.

För de flesta personer så brukar det inte vara några större problem med att ta ett privatlån så länge man har en privatekonomi som sköts väl. Som vilket annat lån som helst så gör banken alltid en kreditupplysning för att se kreditvärdighet samt andra viktiga detaljer som tillgångar, inkomst, civilstatus med mera.

Med denna informationen gör banken alltid en grundlig individuell bedömning vid varje ansökan och det är också här som banken beslutar om lånebeloppet samt räntan på lånet.

Tips:

Har du planer på att köpa bil hos en bilhandlare så kan ett billån vara aktuellt för lägre ränta. Detta är på grund av att banken tar bilen som säkerhet i stället för ett vanligt privatlån utan säkerhet. Ett av kraven för att få ett billån är att bilen köps från en bilhandlare och kostar över 30 000 kronor.

 • Räntan och lånebeloppet bestäms alltid individuellt.
 • Banken kan vara relativt hårda när det kommer till kreditvärdighet. Historik 2 år tillbaka kan definitivt påverka möjligheten till att få lånet beviljat.
 • Får man betalningssvårigheter så kommer banken inte att försöka ta prylen / saken du köpte då de saknar ägandet. De kommer däremot att försöka driva in skulden via Kronofogden.

Mer om lån utan säkerhet

 

Så här ansöker du om ett privatlån

Det finns lite olika sätt att välja mellan när man ska ansöka om ett privatlån och mycket beror på vilket ändamål som lånet ska användas till. Är det bara ett enkelt privatlån med ett lägre lånebelopp under 30 000 kronor så går det oftast bra att välja en billig / bra långivare i jämförelsetjänsten ovan.

Till större belopp så vill vi rekommendera så kallade låneförmedlare av flera anledningar. Den största och bästa anledningen är att man få flera erbjudanden från olika banker utan att behövs göra ytterligare kreditupplysning.

Undvik för många kreditupplysningar

Ansöker du om privatlån hos flera banker för att se vem som ger bäst erbjudande så får du en kreditupplysning för varje tillfälle som du ansöker. Detta även om du väljer att inte acceptera låneerbjudandet. För många kreditupplysningar kan skada din kreditvärdighet allvarligt, framförallt om det görs på en kort tidsperiod.

Hos en låneförmedlare görs där endast en kreditupplysning och du får flera erbjudanden från flera banker.

Spana in vår lista över låneförmedlare

Idag är det betydligt enklare att ansöka om ett privatlån och man behöver inte längre åka ner till den lokala banken för att försöka ta ett privatlån. Med tekniken idag går det enkelt att ansöka om lån direkt på kreditinstitutets eller bankens hemsida.

 

Privatlån är för privatpersoner och inte företag – eller?

Det är kanske inte så konstigt att privatlån är avsedda för endast privatpersoner och att företag måste välja en annan låneform som ett vanligt företagslån. Detta betyder att företagen ofta får en dyrare ränta då det många gånger är en större risk att låna ut till företag.

Det finns flera skäl till varför bankerna vill skilja på lån för privatpersoner och företag, men för personer som driver en enskild firma så går reglerna lite isär. Det har med att aktiebolag och handelsbolag räknas som en juridisk person, vilket en vanlig enskild firma inte gör.

Enskild firma

Ekonomin hos enskilda firmor är oftast väldigt hopflätat med den egna privatekonomin d.v.s. ägaren har ett obegränsat ekonomiskt ansvar för skulder med mera och detta gör att även enskilda firmor kan ta privatlån.

 

Låna till rätt ändamål

Det finns alltid sämre och bättre ändamål när det kommer till att investera sitt lån rätt. Vad som är rätt eller fel är kanske inte samma hos alla personer och valet är helt fritt. Att ta privatlån kan många gånger vara väldigt lockande av flera anledningar och frågan är egentligen om lånet verkligen behövs.

Självklara saker där privatlån lämpar sig

 • Byte av t.ex. värmepanna, luftvärmepump
 • All form av renovering i bostaden, så länge du äger den själv
 • Lån till bil

Dåliga eller sämre anledningar till lån

 • Investering i aktier
 • Spel på kasino och eller liknande speltjänster på nätet

Har du planer på att ta privatlån i de större beloppen som 100 000 till 500 000 så är det ännu viktigare att investeringen är rätt. Kontantinsatsen till ett hus är ett av de bättre investeringarna medans saker som bil eller annat som tappar mycket värde är sämre.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.