Ränteavdrag för privatlån
Alla som tar ett privatlån har rätt till att göra ränteavdrag i den årliga deklarationen så länge där finns en inkomst att deklarera. Är den årliga räntekostnaden under 100 000 kronor så innebär det att man kan få dra av 30% av räntekostnaden i deklarationen varje år. Överstiger den totala räntekostnaden 100 000 kr per år så sänks ränteavdraget till 21%.
Oftast är detta ingen som man själv fyller i när den årliga deklarationen kommer, utan det är till största del redan ifyllt av banken som redan har rapporterat in det till Skatteverket.
Det kan dock vara en bra idé att dubbelkolla dessa summor innan deklarationen skickas in så att alla stämmer överens. Även om det nästan alltid stämmer så måste man ha koll på sin egna deklaration och det är aldrig en bra idé att lita på någon annan då fel kan uppstå.
Ränteavdraget gäller de flesta lån
Idag så fungerar ränteavdraget i princip på alla lån som går att ta, förutom CSN-lånet. Men alla andra lån som snabblån, smslån, privatlån och bostadslån fungera. Där finns vissa tillfällen då snabblån inte har ränteavdrag och det är om kostnaderna för lånet är i form av uppläggningsavgifter eller liknande avgifter i stället för ränta.
För att en lån ska ha rätt till ränteavdrag så måste där finnas en ränta att dra av på och har lånet ingen ränta men i stället andra avgifter så har lånet inte rätt till ränteavdraget.
Ingen ränteavdrag för CSN-lån
Anledningen till varför CSN inte har rätt till ränteavdraget är för att CSN redan har anpassats till dagens skatter / ränteklimat och ligger redan väldigt lågt i ränta.
Exempel på ett vanligt ränteavdrag
Har du en normal inkomst från en tjänst så är du berättigad till fullt ränteavdrag och tar vi ett exempel där personen tjänst 250 000 kronor per år. Med ett lån där den totala räntekostnaden är 50 000 kronor så innebär det att att man får dra av 30% av räntekostnaden.
Ränteavdraget i detta fallet blir 15 000 kronor och blir en skattereduktion vid deklarationen.
Rätten till ränteavdrag
För att ha rätt till ränteavdrag så krävs det att man har en inkomst av kapital och skattar i Sverige. Exakt samma gäller för reseavdrag och liknande saker som är avdragsgilla i deklarationen.
Ränteavdrag över 100 000 kronor – 21%
De flesta har inte några räntekostnader på över 100 000 kronor, men för de som har så gäller det 21% i stället för 30% som i vanliga fall. De flesta verkar tro att 21% gäller på hela beloppet, men det är faktiskt bara på summan över 100 000 kronor. Upp till 100 000 är det fortfarande 30% och allt efter får ett ränteavdrag på 21%.
Exempel – Din totala räntekostnad är på 140 000 kronor.
- 30% på 100 000 vilket är 30 000 kronor
- 21% på resterande räntekostnadsbelopp 40 000 kronor blir 8400 kronor
Total ränteavdrag på 38 400 kronor
Ränteavdrag i framtiden
Då ränteavdraget infördes på 70-talet så såg hela den svenska ekonomin annorlunda ut och ränteavdraget är faktiskt bara en gammal kvarleva från ett äldre skattesystem.
Huruvida ränteavdraget kommer finnas kvar återstår att se, men det har länge varit diskussioner med att göra om ränteavdraget från grunden. Eller sakta men säker sänka ränteavdraget tills det inte finns kvar längre, men detta kommer i så fall ske under väldigt många år.
Anledningen till varför det inte bara tas bort omgående är för att allt och alla har anpassat sig till systemet vilket gör det extremt svårt att bara ta bort ränteavdraget. Många som har köpt hus är till och med helt beroende av ränteavdraget för att ens kunna bo kvar.
Skulle något ensamt parti gå till val på att avskaffa ränteavdraget så hade det inneburit politiskt självmord. Ingen politiker verkar vilja dra så mycket i frågan även om Finansinspektionen ligger på om problemet. Ränteavdraget kostar nämligen staten minst 30 miljarder per år och det kan jämföras med att fri kollektivtrafik för alla hade kostat 18 miljarder.