Renoveringslån

Vad är ett renoveringslån?

Det finns lite olika sätt att låna till sin renovering och det vanligaste är att man tar ut ett vanligt renoveringslån d.v.s. ett privatlån utan säkerhet.

Det kan finnas tillfällen då man gärna vill belåna huset / lägenheten i stället och oftast är det vid större renoveringar som byte av hustak eller dylikt. Men det förutsätter att där finns utrymme på bolånet då bolån inte får överstiga 85% av bostadens värde.

Bankerna kallar det renoveringslån men i själva verket så är det ett helt vanligt privatlån utan säkerhet och det är den absolut vanligaste låneformen när det kommer till renovering.

Räntan på ett renoveringslån varierar väldigt mycket och många banker kör med individuell ränta på sina lån och då bestäms räntan efter din kreditvärdighet samt återbetalningstiden. För de flesta som har en ordnad ekonomi så är detta en stor fördel av flera anledningar, men för någon som har sämre ekonomi så kan ett lån med fast ränta vara ett bättre alternativ.

Renoveringslån är helt enkelt ett vanligt privatlån utan säkerhet och för att låna till renoveringen så är detta den vanligaste låneformen.

 

Exempel på saker där renoveringslånet lämpar sig

Svenskarna renoverar som aldrig förr och kanske har det med att styrräntan är så låg. Med den låga styrräntan så får många hus / bostadsägare mycket pengar över om de inte amorterar.

De flesta lånar ändå till sin renovering av huset eller lägenhet och många som har de gamla bolånen kan inte belåna sitt hus ytterligare då deras bolån helt plötsligt konverteras till det nyare bolånet med amorteringskrav. Så för att undvika amorteringskravet så går det bara att ta ett vanligt privatlån (renoveringslån).

Det bästa är så klart att spara pengar till renovering och oftast sparar man till en liten av renovering för att sedan låna till det resterande beloppet.

I princip all renovering höjer värdet på huset eller lägenheten så därför går lånet till något särskilt bra.

Exempel på saker där renoveringslån lämpar sig

  • Badrum eller toalett – Men oftast är det badrummet som kostar att renovera och badrummet ligger på top 5 listan över saker som har stor betydelse vid en bostadsförsäljning.
  • Kök – Ett bra och snyggt kök är oftast hjärtat i bostaden, men också det första som budgivarna tittar på och som de värderar högst vid en försäljning. Det är också relativt dyrt att helrenovera ett kök och då lämpar sig ett renoveringslån bra.
  • Fönster – Att byta fönster på ett hus kan vara väldigt dyrt, men det kan också vara en sak som sparar väldigt mycket energi. Genom att byta till moderna fönster så får man ner sin energiförbrukning, vilket i sin tur minskar ens utgifter varje månad.
  • Trappa
  • Tvättstuga
  • Garage
  • Tak
  • Källare

Där finns väldigt många olika områden i bostaden där det verkligen lönar sig att renovera och många gånger så höjer det värdet på bostaden.

 

Se upp för dyra renoveringslån genom byggkedjorna

De flesta byggkedjor erbjuder någon form av lån, antingen är det ett vanligt privatlån eller möjligheten till att handla på kredit genom deras egna kreditkort.

Vår rekommendation är att ansöka om ett vanligt privatlån i stället för att använda krediten hos byggkedjorna när det är dags för att handla renoveringsmaterial. Det blir oftast billigare med ett vanligt privatlån.

Räntorna hos byggkedjorna varierar en hel del men 15-20% ränta på sina lån / krediter är inga konstigheter. Det är nästan i nivå med vissa smslån / snabblån och det är helt vansinnigt.

Ibland är där även aviavgifter varje månad på 20-60 kronor som man inte kan bli av med. Det kanske inte låter som speciellt mycket men efter ett par aviavgifter och några år så blir det ändå lite pengar av det. Helt onödiga pengar.

Vissa erbjuder räntefria renoveringslån upp till 2 år och till en första syn kan detta vara riktigt generöst. Räntefria renoveringslån är bra tills att en betalning kommer in sent eller man inte hinner betala av innan lånet löper ut. Då omvandlas / förändras lånet automatiskt och räntan blir många gånger dubbel så dyr som ett vanligt privatlån.

De flesta väljer att fortsätta avbetala lånet vidare med den dyrare räntan och det är sånt här som de tjänar stora pengar på. 20% ränta på ett 100 000 kronors lån blir snabbt väldigt dyrt.

 

Förmånliga renoveringslån

En del banker har lite förmånligare villkor på sina renoveringslån och är du redan kund hos en bank med bolån så kan det vara en bra idé att höra efter med sin bank innan man jämför med andra långivare.

Har du ditt bolån hos din vanliga bank och din bank erbjuder renoveringslån så kan där finnas en chans att just din bank kan erbjuda ett väldigt generöst lån med särskilda villkor. Vi vet att Swedbank och Nordea har särskilda renoveringslån med egna villkor, medans banker som SEB istället har vanliga privatlån till sina renoveringslån.

Det är ingen garanti men det är definitivt något som är värt att kolla upp innan du jämför vanliga privatlån i våran jämförelsetjänst.

 

Tips inför renoveringslån

Vårat tips är att vända sig till sin egna bank först d.v.s. där man har sitt bolån och fråga om hur ett renoveringslån fungerar samt vilka villkor där finns. Vissa banker har nämligen ingen skillnad på sina privatlån och renoveringslån.

Har renoveringslånet samma villkor som ett vanligt privatlån så är det oftast bättre att ge sig ut för att jämföra olika långivare för att hitta den lägsta räntan.

Låneförmedlare

Om du verkligen är intresserad av att ansöka om ett större renoveringslån över 30 000 kronor så rekommenderar vi att man vänder sig till en låneförmedlare. Går du via en låneförmedlare så slipper du dra på dig en massa kreditupplysningar som kan skada din kreditvärdighet.

Med en låneförmedlare får du många förslag på långivare och deras priser / räntor, helt gratis och med bara en kreditupplysning. En låneförmedlare har många bra fördelar och vi kan varmt rekommendera dessa.

Se lista över låneförmedlare

 

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.