Risker med lån

Risker med snabblån

Som med allt annat i livet så finns det risker med allt och det viktigaste är att man i alla fall är riskmedveten, d.v.s. man är medveten om vilka risker som finns samt vilka konsekvenser som kan uppstå.

Konsekvenserna av att inte betala av sitt snabblån kan så klart ha förödande konsekvenser, men det gäller även andra räkningar som hyra / el med mera. Skillnaden är ganska liten i det här sammanhanget.

Problemet ibland kan vara att när man väl har fått pengarna så kan en falsk känsla infinna sig om att man har mer pengar än vad man egentligen har. Pengarna man sitter med i handen är ju egentligen inte sina egna, utan bankens.

Snabblån som smslån eller dylikt bör bara ses som ett tillfälligt lån och ska betalas av omgående. Är du säker på att kunna betala av ditt snabblån i slutet på månaden, då är kanske inte snabblånet någon större risk.

Är du inte helt 100% säker på att du kommer ha råd att betala av lånet omgående så ökar risken för onödiga skulder avsevärt. En risk som många gånger inte är värd att ta, då pengarna ofta spenderas helt fel.
  • Att där kommer in en oväntad utgift som måste betalas omgående så kan det vara en giltig anledning till att ta ett snabblån.
  • Personen som bara vill shoppa något klädesplagg som de oftast hade klarat sig utan är kanske ingen giltig anledning till att ta ett snabblån. I de flesta fall.

 

Smslån – Högre risk för impulslån

Det är ingen hemlighet att det är enkelt att ta smslån idag och regeringen har länge velat försvåra det ytterligare. Problemet med smslån är att det är så pass många personer i Sverige som ansöker om lån helt impulsivt utan att ens tänka sig för.

Smslån är också dyra jämfört med vanliga blancolån och många människor klarar inte av att ha möjligheten till att kunna låna snabbt. Är man redan en impulsiv person så är detta den bästa ingrediensen för att hamna i en skuldfälla.

För att undvika onödiga impulslån så måste man försöka undvika att låna så fort något intressant har dykt upp där pengarna behövs.

Att ha som regel att försöka tänka över situationen innan man ansöker om ett smslån är nog sunt och är du en väldigt impulsiv person så kan det ibland vara bra med ett par dagars betänketid så hajpen hinner lägga sig. För något smart kan snabbt blir något onödigt efter bara några timmars betänketid.

Smslån är så pass enkelt idag att det tyvärr får många personer att hamna i skuldträsket bara på grund av att de lånar impulsivt.

 

Detta uppstår när du inte längre kan betala av lånet

Efter att man har ansökt om ett snabblån och fått det beviljat så är det dags att betala tillbaka lånet med eller utan ränta beroende på avtal. Detta kan ta upp till månaden efter innan man får fakturan för lånet och beroende på avtal så kan detta vara första fakturan del för din avbetalningsplan.

1) Har man inte möjlighet till att betala fakturan innan betalningsdagen så kommer det inte dröja länge innan där kommer en betalningspåminnelse hem i brevlådan. Påminnelsen är inte gratis utan där kommer också finnas en dröjsmålsavgift samt andra avgifter.

Är man en ny kund som har tagit ett snabblån räntefritt så är detta garanterat borta och lånet har nu vanlig ränta. Detta på grund av att man inte har följt den avbetalningsplan som man kom överens om.

2) Påminnelseavgiften måste betalas vanligtvis inom 2-4 veckor, men har man inte möjlighet till det så kommer ett inkasso företag att ta över ärendet omgående. Sedan kommer inkasso företaget att skicka ut ett så kallat inkassokrav med ytterligare avgifter som är ganska dyra. Det är också nu man ligger väldigt nära att få en betalningsanmärkning.

3) Skulle det visa sig att man inte har någon möjlighet till att betala av inkassokravet så börjar det bli riktigt illa. Det är nu ärendet skickas vidare till Kronofogden och en utredning påbörjas.

Kronofogden kommer helt enkelt att titta över ens ekonomi / bankmedel och finns där inga pengar att hämta så kommer Kronofogden att försöka kontakta ens arbetsgivare. Hos arbetsgivaren vill Kronofogden kunna få ut skulden via ens lön. Finns det inget där så är nästa steg att de helt enkelt kommer hem på besök och försöker indriva skulden genom att sälja av saker i hemmet.

Det är också nu man får en så kallad betalningsanmärkning vilket registreras hos alla kreditupplysningsföretag. Detta gör att det blir svårare att ta nya lån samt utnyttja andra typer av kredittjänster som tecknande av nytt mobilabonnemang och så vidare.

Det tar tre år för att bli av med en legitim betalningsanmärkning.

 

När man väl sitter med en skuld

Att hamna i skuld till Kronofogden är aldrig en rolig sits och mycket som man tog för givet som enkla kredittjänster som Klarna, Mobilabonnemang med mera går inte längre att utnyttja. Det värsta man kan göra i denna situation är att ta nya lån för att lösa gamla lån. Detta har redan så många misslyckats med så det är inte värt att testa.

Det stora jobbet här är att faktiskt komma till insikt med problemen man har och lägga upp en fungerande plan på hur man ska ta sig ur skuldfällan. Det bästa är så klart att bli av med skulden hos Kronofogden omgående så att ens betalningsanmärkning försvinner så fort som möjligt.

Är det småbelopp så är det inte kört och det är inte världens undergång att denna situation har uppstått. Förhoppningsvis har man också lärt sig en viktig livsläxa och man kan gå starkare ur det.

Det värsta som tyvärr många gör är att förvärra sin skuldsituation och detta är bara på grund av att man blundar för sina problem. Man helt enkelt kör vidare utan att bry sig, men då blir det bara värre och man kommer att sitta med en enorm skuld i resten av sitt liv.

 

Hög ränta är nödvändigtvis inte boven, utan den korta återbetalningstiden

Många stirrar sig blinda på att den höga räntan är farlig, men så behöver det inte vara nödvändigtvis. En väldigt kort återbetalningstid är för oss ett större problem och det är också där som många långivare får problem på grund av att det blir svårt att skrapa fram den stora extra kostnaden.

Ju större belopp det är desto större problem är det med en kort återbetalningstid. Är det bara snabblån på 500 – 3 000 kronor så är kanske inte detta ett problem, men tittar vi på summor över 5 000 kronor så är detta ett enormt problem för många med korta återbetalningstider som tre månader.

Ett tips är att kanske välja en längre återbetalningstid på sitt snabblån, längre än vad man har tänkt för början. Det är dyrare de flesta gånger, men du slipper att få panik på grund av den korta återbetalningstiden. I vissa fall går det att lösa in snabblånet snabbare utan några kostnader, men var säker på att kolla upp det innan för ibland tas det ut utgifter för att lösa lån snabbare.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.