SKEF – branschförening för företag inom snabblån

Kort om S.K.E.F

Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomisk Förening, SKEF är för de flesta konsumenter inom snabblån en ganska okänd branschförening. Men det kan vara värt att hålla ögonen öppna efter SKEFs ikon eller stämpel när ett eventuellt snabblån ska tecknas då alla långivare anslutna till SKEF måste uppfylla flera etiska regler.

De långivare som är medlemmar i denna förening måste följa flera etiska regler eller allmänna råd som SKEF har tagit fram för att förbättra lånemarknaden för konsumenten. Förr var det väldigt vanligt med extremt korta återbetalningstider eller rent av sagt tvivelaktiga etiska metoder.

Detta har så klart förändrats sen 2006 då snabblån / smslån kom till Sverige, men SKEF försöker ta det ett steg längre genom att ansluta så många långivare som möjligt för att förbättra branschen ytterligare.

Besök SKEF

 

Huvudsyftet med SKEF

Syftet med skapandet av SKEF är att skapa en lånebransch som jobbar aktivt med tydlig transparent information direkt till låntagaren. Detta är framförallt framtaget för att förbättra snabblånebranschen och göra den ännu tryggare för kunden.

De riktlinjer eller etiska regler som SKEF sätter upp, måste alla anknutna långivare följa för att få använda SKEFs stämpel på deras tjänster. Denna stämpel indikerar för konsumenten att tjänsten uppfyller flera tuffa riktlinjer som är anpassade för att säkerställa tryggheten med att ta ett snabblån hos långivaren.

 

Medlemmar i denna branschförening

Sen 2013 då SKEF startades har flera väldigt stora aktörer inom snabblån anslutit sig till föreningen och vi är väldigt säkra på att allt fler kommer ansluta sig i framtiden. SKEF är definitivt något som vi på alltomsnabblån.se gillar och som vi gärna vill passa på att uppmuntra andra långivare att ansluta sig till. Vi tror garanterat på denna idén och förhoppningsvis så ansluter sig allt fler företag för att förbättra snabblånebranschen ytterligare.

Dessa långivare är just nu ansluta till SKEF

 • Credigo
 • Easycredit
 • Credway
 • Ferratum
 • Lånbutiken
 • Risicum
 • Meddelandelån
 • Mobillån
 • Nano Kredit
 • Nanoflex
 • SMSkredit
 • Säkerfinans
 • Snabbfinans
 • FlexLimit

Stödmedlemmar som stödjer föreningen

 • Folkefinans
 • Kredit 365

Filtrering i lånejämförelsen

I vår jämförelsetjänst kan du filtrerar så att endast långivare som är medlemmar i SKEF kan synas i resultatet. Långivare som inte är medlemmar i SKEF är inte per automatik oseriösa eller dåliga.

 

Exempel på etiska regler som måste följas

 • Lättförståelig och tydlig information – Information eller villkor som är anknutna till långivaren eller tjänsten måste vara transparent och lättförståelig. Villkoren får inte vara t.ex. skrivna i ett så kallat fackspråk som ingen förstår. Dessa riktlinjer gäller även deras marknadsföring som måste vara tydlig och enkelt.
 • Personnummer blockering – Möjlighet till att blockera sitt egna personnummer hos långivaren.
 • Utbetalning efter 23:00 – Tyvärr så har många personer utnyttjat möjligheten med att ta smslån på natten, oftast under fest. Detta har gjort att SKEF har tagit fram en riktlinje för sina medlemmar om att inte låna ut mellan 23:00-07:00 för att undvika snabblån till alkoholiserade personer.
 • Kundsupport – Supporten måste ha ett gott bemötande gentemot kunden d.v.s. vara ärliga, respektera samt god hänsyn. Detta gäller så klart också öppettiderna på kundsupporten som måste vara öppen mellan 09:00 – 16:00 för att kunna svara på frågor till kunden.
 • Finansinspektionen – Långivaren måste ha en licens från Finansinspektionen.

Där finns många fler krav som långivarna måste följa för att kunna vara medlem i SKEF och detta är bara några exempel på vad som måste följas. Alla nya långivare måste också gå igenom en prövotid på sex månader där SKEF hårdgranskar långivaren under dessa månader.

 

Så här ser sigillen ut – Ett tecken på sund och säker utlåning av pengar

Ser du dessa segill på långivarens hemsida så kan du vara säker på att just den långivaren erbjuder snabblån under etiska regler. Vill du vara helt säker på att långivaren är medlem hos SKEF så kan du även besöka deras hemsida för att se alla deras aktiva medlemmar.

Se alla SKEF-medlemmar

 

Icke medlemmar är nödvändigtvis inte sämre

De långivare som inte är medlemmar hos SKEF är nödvändigtvis inte sämre, men SKEF är en form av garantistämpel som garanterar att långivaren ger en säker och ärlig utlåning. I alla branscher finns där nämligen alltid någon eller några företag som inte är speciellt etiska och som direkt vill lura sina kunder. Denna förening SKEF försöker direkt motverka sådana aktörer på marknaden.

Men bara för att långivaren inte är medlem hos SKEF så betyder det inte att långivaren inte följer vanlig etisk moral. Många gånger har långivare egna etiska regler inom sitt företag och som aktivt jobbar med att förbättra företaget genom enklare villkor för kunden med mera.

SKEF fyller definitivt en viktig funktion i snabblånebranschen och även om alla inte blir medlemmar så blir det att föreningen sätter press på resterande långivare i branschen att förbättra sina regler / villkor. Förbättrar inte icke medlemmar sina villkor så kommer de tillslut inte hänga med i utvecklingen då kunderna helt enkelt hellre väljer det säkra alternativet. Så även om de inte är medlemmar så har det en positiv påverkan på långivarna per automatik.

 

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.