Tips inför första snabblånet

Våra tips inför första ansökan av snabblån

Vi kommer med denna korta guide att försöka ge lite tips inför första snabblånet / smslånet. Det kan finnas lite tips eller tankesätt som du kanske inte har hört eller tänkt på vid ett eventuellt snabblån.

Detta är så klart bara våra egna tips och vi kommer att uppdatera den här guiden allt eftersom vi kommer på smart lösningar eller om saker förändras i snabblån-branschen.

Senast uppdaterad 2017-04-12

 

1.) Fundera en extra dag innan du tar ett snabblån

Det är aldrig fel att suga lite extra på pastillen innan man beslutar sig för att ta ett lån och det händer ibland att man hittar en annan väg för att nå sitt resultat. Det kan vara allt från att man beslutar sig för att spara eller att man kanske kan sälja av lite saker på Blocket.

Fundera om du är redo att leva lite snålare de kommande månaderna för att få råd med det du vill låna till.

2.) Ta fram en enkel budget

Det är alltid lämpligt att räkna lite lätt på det man tänker köpa och kanske behöver man inte låna till hela beloppet. Räkna också på hur mycket du har råd att låna, genom att lägga ihop alla fasta kostnader för månaden och sedan dra bort det från lönen. Hur mycket blir över.

Det kan också vara en bra idé att blicka framåt 2-3 månader, kommer där några extra kostnader så som t.ex. födelsedagar eller liknande?. Räkna med lite större marginaler än vad du har tänkt då det nästan alltid dyker upp något under månaden som man inte har räknat med.

3.) Leta efter snabblån som inte använder UC i lånejämförelsen

Enligt de flesta så är inte UC framtaget för att klara av mikrolån så som smslån och det gäller egentligen all typ kreditupplysning idag. Det är inte rimligt att ett lån på bara 1 000 kronor hit och dit ska kunna påverka ens kreditvärdighet. Även om man inte får ett smslån beviljat så kommer man ändå få en kreditupplysning registrerad vilket typer på att systemet idag är föråldrat.

Även om systemet som finns idag är föråldrat så måste vi leva med att det finns och det bästa är att helt enkelt undvika snabblån som använder sig av just UC till kreditupplysningar. Som tur är så använder i princip ingen låneförmedlare sig av UC idag, inte när det gäller snabblån i alla fall.

Det bästa är undvika UC helt, då det kan påverka framtida lån eller krediter. Vid eventuellt större lån kan det vara ett problem.

Mer om lån utan UC

4.) Kolla efter snabblån som är räntefria – Nya kunder endast

Det finns gott om erbjudanden för nya kunder hos flera långivare och troligtvis så har du inte lånat från exakt alla långivare på marknaden. Det bästa är helt enkelt att titta på långivare som du inte har lånat hos vid en tidigare tidpunkt för denna typ av erbjudanden gäller endast nya kunder. Inte alltid men oftast.

Det går även att komma över så bra erbjudanden att snabblånet är ”gratis” att ta d.v.s. ingen ränta eller avgifter. Detta är det bästa alternativet så klart och det händer relativt ofta att denna typ av erbjudanden kommer ut.

5.) Möjligheten till att förlänga ett lån

Vi gillar att snabblån-branschen ständigt förändras och det är skönt att se nya långivare som erbjuder förlängning av sin lån. D.v.s. man har möjligheten till att skjuta på betalningen i fall något skulle hända plötsligt under månaden.

Ju mer konkurrens vi ser i branschen desto förmånligare blir snabblånen och även om det kostar en liten summa för att skjuta upp betalningen så är det hästlängder bättre än att på påminnelseavgifter.

6.) Håll koll på den effektiva räntan

Även om man inte riktigt greppar hur man räknar ut den effektiva räntan så går det fortfarande att använda den som ett jämförelsepris. Ju högre effektiv ränta desto dyrare snabblån, vanligtvis.

Effektiv ränta är framtagen för att kunna jämföra lån, ett jämförelsepris. Precis som kilopriset i affären där alla kostnader ingår och sedan räntan uträknad per år. Det är också därför den effektiva räntan är så hög då den skrivs som per år, men vanligtvis så betalar man av ett snabblån betydligt fortare.

Men för många kan det kännas obehagligt med en så hög effektiv ränta, men effektiv ränta är inte vanlig ränta utan ett sätt för att jämföra lånepriser (inkluderar alla avgifter som uppläggningsavgift och så vidare).

7.) Välj alltid en längre avbetalningsperiod

Vi ger alltid detta tips då de flesta som hamnar i skuld har varit alldeles för optimistiska när det gäller återbetalning av snabblånet. Detta är en typisk fälla som många Svenskar går i, årligen. Det är bättre att välja en längre period för avbetalning, även om det kostar lite extra.

Ibland är det bara struntsummor för 1-3 månader extra avbetalningsperiod och för många hade detta räddad dem från onödiga inkassokrav eller påminnelseavgifter. I värsta fall Kronofogden.

Tänk på att inte förlänga så kallade räntefria / gratis snabblån för då finns det en stor risk att hela lånet läggs om per automatik. Detta betyder att du kommer få betala ränta på hela lånet även om du redan har betalat någon del i avbetalningsperioden. Det är väl det som är nackdelen med de så kallade gratis lånen.

 

Framtida uppdateringar

Allt eftersom branschen förändras så kommer vi hålla denna guiden uppdaterad och just snabblån-branschen är en sådan som regleras eller förändras årligen.

 

 

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.