Vad är bryttider hos våra storbanker?

Som de flesta vet så genomförs inte en överföring direkt från en bank till en annan och den enda gången som överföringen görs direkt är när man gör banköverföringen inom samma bank.

Det är också det vi kallar för direkt utbetalning här på Allt om Snabblån d.v.s pengarna överförs utan någon väntetid.

När du däremot försöker göra en överföring till en annan bank så är det inte säkert att pengarna överförs samma dag beroende på vilken tid som överföringen blev signerad.

Signerar du banköverföringen någon gång på morgonen så är det stor chans att pengarna överförs någon gång på eftermiddagen eller tidigare.

 

Vad är då en bryttid och varför finns det?

Många skulle nog vilja ge skulden på bankerna och fråga sig varför de inte förbättrar systemet, det är ju ändå 2017 – 2018. Det kan kanske tyckas att banken borde göra mer för att snabba upp överföringarna mellan bankerna.

Faktum är att det är Riksbanken som borde skämmas då alla betalningar samt överföringar mellan banker går via ett betalningssystem hos Riksbanken med namnet RIX.

Det är alltså inte de enskilda bankernas fel att banköverföringar är sega och att det endast finns möjligheter till överföringar under särskilda tider på dygnet eller dagar.

RIX har dock officiella bryttider som bankerna kan använda, men trots det har vissa banker egna stopptider d.v.s. sista tiden på dygnet som de genomför transaktioner utåt.

 

Bryttider hos SEB och de officiella bryttiderna

Överföringen görs innan klockan 06:00
Hos mottagaren vid 09:30

Överföringen görs innan klockan 09:00
Hos mottagaren vid 12:30

Överföringen görs innan klockan 11:00
Hos mottagaren vid 15:05

Överföringen görs innan klockan 13:45
Hos mottagaren vid 17:20

Efter 13:45
Hos mottagaren nästkommande vardag

 

Riktmärket är innan klockan 13:00 för alla banker – även vid snabblån

Riktmärket för garanterad banköverföring från en bank till en annan är innan klockan 13:00. Signerar du en överföring innan klockan 13:00 så ska överföringen finnas på kontot hos den andra banken någon gång under eftermiddagen vid 17-tiden.

Detta gäller även snabblån eller lån överhuvudtaget och ansöker man om ett lån i god tid så kan man få sitt lån utbetalt redan samma dag även om långivaren använder en annan bank än vad du själv gör.

Ju tidigare du är ute med att skicka in din låneansökan desto större chans har du till att låna redan samma dag. Det viktiga är att du skickar in din låneansökan i god tid så att personalen hos långivaren hinner kolla samt godkänna snabblånet innan klockan 13:00 för att utbetalningen ska komma samma dag.

 

Källor

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.