Vad är ett blancolån?

Blancolån – gammal definition

Det är inte så ofta man hör blancolån längre och det finns en anledning till det. Förr var det skillnad på blancolån och privatlån, men så är det inte längre.

Skillnaden mellan blancolån och privatlån förr var att blancolån räknades som ett lån utan säkerhet medans privatlån räknades som ett lån med säkerhet. Utan säkerhet innebar att låntagaren kunde använda lånet till vad som helst och att ingen fysisk sak av värde behövde namnges som pant vid låneansökan. Du behövde helt enkelt inte redogöra alls för banken vart pengarna skulle användas till och med detta så blev även blancolån det dyrare alternativet.

Men med ansökan av ett privatlån på banken så vart man alltid tvungen att namnge något som banken skulle kunna ta i pant ifall låntagaren fick betalningsproblem. D.v.s. lån med säkerhet.

Skulle t.ex. privatlånet gå till en ny bil så sattes bilen som säkerhet på pappret vilket skulle betyda att banken kunde beslagta bilen om inte lånet betalades in.

 

Privatlån har tagit över blancolån

Idag är det helt tvärtom och bankerna använder inte blancolån längre då privatlån har gått över till att bli ett lån utan säkerhet. Precis som blancolån förr.

Det är inte ofta man hör blancolån längre och det är för att bankerna inte längre använder det ordet som definition för sina lån.

Privatlån heter det idag

Blancolån är / heter privatlån idag hos majoriteten av bankerna och kreditinstituten. Denna ändring av namn har införts för att underlätta förståelsen kring de olika lånen.

Det händer att blancolån används även idag och då är det ingen skillnad på ett privatlån eller blancolån. Det är en och samma låneform idag även om båda namnen används.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.