Vad innebär en betalningsfri månad?

En betalningsfri månad innebär precis som det låter d.v.s. man får en månad som man slipper avbetala på lånet. Detta är framförallt bra under vissa månader på året som t.ex. under semestern eller december månad då julen infaller.

Tittar vi på vanliga privatlån så innebär det att lånet förskjuts en månad om du utnyttjar en betalningsfri månad. Så om lånet ska betalas av på 6 månader så innebär det att lånet ska betalas av på 7 månader i stället. Oftast får man en eller max två betalningsfria månader på ett privatlån, men bara hos de långivare som erbjuder detta.

Det är långt ifrån alla långivare som erbjuder en betalningsfri månad på sina lån och det är också därför som vi har valt att inkludera detta i vår jämförelsetjänst för privatlån. Vi ser dock en ökning av denna typ av egenskaper hos de olika långivarna och troligtvis kommer allt fler långivare inom privatlån att erbjuda just detta.

 

Exmpel med en betalningsfri månad

  • En person lånar 20 000 kronor som ska betalas av på 12 månader.
  • Efter 7 månader så infaller julen och låntagaren vill ha december månad som en betalningsfri månad.
  • Låntagaren skickar då in en ansökan om att få en betalningsfri månad ett par dagar innan december infaller. Det är oftast en god idé med att vara tidigt ute och de flesta långivare har någon form av regel kring när man som senaste kan ansöka om en betalningsfri månad.
  • Blir ansökan godkänd så innebär det att låntagaren inte behöver betala något överhuvudtaget på lånet. Ingen amortering och ingen ränta.
  • Detta innebär också att löptiden på lånet förlängs till 13 månader i stället för 12. Räntan för den betalningsfria månaden är fortfarande kvar och den kommer helt enkelt bara läggas till i skulden.

 

Vanliga krav som finns när långivare erbjuder betalningsfria månader

Det finns nästan alltid någon form av krav för att man ska kunna ansöka om en betalningsfri månad och detta kan se lite olika ut beroende på vilken långivare det är.

  • Inga sena betalningar – De flesta långivare vill ha låntagare som sköter sin betalningar varje månad. Om du då har slarvat med betalningar någon gång under löptiden på lånet så kan faktiskt långivaren neka dig den betalningsfri månaden. Hur detta ser ut hos de olika långivarna ser så klart olika ut och vissa är hårdare än andra.
  • Antal betalningsfri månader per år – Även detta kan se olika ut beroende på långivare, men oftast erbjuds det endast en betalningsfri månad under ett år. Det kan dock vara så att det erbjuds flera betalningsfri månader, men att man endast kan använda en per år.
  • Längden på löptiden kan ha betydelse – För kortare löptider så som t.ex. 6 månader så är det inte säkert att betalningsfria månader erbjuds när du tecknar lånet. Ibland krävs att upp emot 12 månaders löptid för att det ska erbjudas en betalningsfri månad. Har du då en privatlån på 24 månader så är chansen stor att du erbjuds flera betalningsfri månader, men att du endast kan använda en sådan för varje 12 månader.
  • Går inte att aktivera i början av låneperioden – Det vanligaste är att det inte går att aktivera en betalningsfri månad under de första 6 månaderna. I vissa fall går det att aktivera det tidigare, men det tillhör inte vanligheterna. Läs mer om det under nästa rubrik.
  • Får ej vara sammanhängande –  Om långivaren erbjuder flera betalningsfria månader under ett år så får man inte aktivera dessa så att de blir sammanhängande. Oftast måste det det vara 2 – 3 månader i mellan för att det ska vara tillåtet.

 

Börja din låneperiod med 1 – 3 betalningsfria månader

Nu är detta ganska unikt med det finns långivare som erbjuder möjligheten till att börja ens låneperiod med ett par betalningsfria månader. D.v.s. du tar ditt lån, men första 1 – 3 månaderna så slipper du betala av på ditt lån.

Detta är dock väldigt ovanligt och den enda långivaren som vi känner till som erbjuder just detta är Fokuslån som erbjuder mindre privatlån upp till 75 000 kronor.

Men som du märker så har långivarna fria händer att erbjuda olika sätt för att locka nya kunder till sina lånetjänster. Enligt oss på Allt om Snabblån så är detta ett väldigt unikt sätt att marknadsföra sin tjänst. Troligtvis så kommer vi få se fler långivare som hakar på detta i framtiden.

 

En betalningsfri månad med snabblån – Finns det?

Vanligtvis så ser vi långivare inom privatlån eller småkrediter som erbjuder en månadsfri betalning, men hos snabblån så är det inget vi har sett ännu. Frågan är om det ens kommer till snabblån överhuvudtaget och troligen så kommer där dyka upp något liknande någon gång.

Anledningen till varför vi tror att detta även kommer sprida sig till snabblån är för att konkurrensen ökar ständigt i denna bransch. För att då som ny långivare ska kunna sticka ut så krävs denna typ av erbjudanden eller andra smarta erbjudanden. Så troligtvis så kommer även detta dyka upp någon gång med snabblån.

 

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.