Vad kommer ett snabblån kosta i slutändan?

För många kan det vara problematiskt att förstå hur lån fungerar och hur man enkelt räknar på det. T.ex. så förstår inte många riktigt vad effektiv ränta är och varför snabblån överhuvudtaget kan ha räntor på flera hundra procent eller mer.

I denna artikeln kommer vi försöka förklara kortfattat vad ett snabblån kostar i slutändan och förhoppningsvis får du som läsare lite mer kött på benen när du letar efter snabblån. Vi kommer också visa några enkla exempel på befintliga snabblån som erbjuds idag från olika långivare.

 

Håll ett öga på räntefria lån

En av de mer populära lånebeloppen inom snabblån / SMS-lån är just lån på 1000 kr och hos många långivare kan det vara väldigt dyrt att låna så här små lånebelopp. Men hos vissa kan du låna 1000 kr utan några avgifter överhuvudtaget d.v.s. ingen ränta, ingen uppläggningskostnad, ingen aviavgift.

Många långivare erbjuder nämligen räntefria / avgiftsfria snabblån till nya kunder och då är det bara själva lånebeloppet du behöver betala tillbaka. Tänk på att löptiden på dessa lån oftast bara är 30 dagar eller mindre. Tänk också på att vissa långivare erbjuder räntefritt men inte avgiftsfritt, vilket innebär att vissa kan ta t.ex. 200 kr i uppläggningskostnad.

Detta gör så klart att ett lån på 1000 kr under 30 dagar blir väldigt dyrt, så se upp med dessa långivare.

 

Snabblån / SMS-lån – Värt att tänka på

Om vi börjar med ett av de vanligaste lånebeloppen utan de räntefria lånen som erbjuda för nya kunder så finns där gott om långivare som erbjuder dessa mindre lånebelopp. Överlag är det ganska dyrt att låna så här små lånebelopp då många långivare ut en uppläggningskostnad, vilket rent procentuellt blir högt då lånebeloppet är så lågt.

Se alla långivare som erbjuder snabblån på 1 000 kr.

Man vill också undvika långivare som tar ut uppläggningskostnader då kostnaden inte är avdragsgill i den årliga inkomstdeklarationen. Det enda som är avdragsgill är själva räntan på lånet så helt vill man ta ett lån där hela kostnaden för lånet läggs upp med ränta, då 30% av avdragsgill.

Exempel #1

Cash2You Kredit 3000 kronor 12 månader

 • Lånebelopp 3000 kr
 • 12 månader löptid
 • Månadskostnad 291 kr
 • Årsränta på 29%
 • Inga uppläggningskostnader
 • Slutpris 3 495 kr

För att låna 3000 kr hos Cash2You under 12 månader så kostar det dig totalt 495 kr vilket är väldigt lågt.


Exempel #2

Monetti snabblån 5000 kr i 3 månader

 • Lånebelopp 5 000 kr
 • 3 månaders avbetalning
 • Månadskostnad 2101 kr
 • Årsränta 94%
 • Uppläggningskostnad på 350 kr
 • Total aviavgifter på 135 kr för 3 månader
 • Slutpris 6 303 kr

Som du ser så är kostnaden för ett lån hos Monetti betydligt högre och det är bara för ett lån på 3 månader.

Nu är det inte fel rättvist att endast jämföra kostnaden på snabblån endast då alla långivare har olika lånevillkor. Vissa är väldigt generösa med att acceptera betalningsanmärkningar eller dylikt medans vissa är väldigt hårda. De som är generösa har oftast ett högre pris för sina snabblån då risken är betydligt högre.

 

Stirra dig inte blind på den effektiva räntan – Titta djupare än så

Den effektiva räntan infördes för att kunna jämföra lån som löper längre än ett år och där alla kostnader för lånet bakas in för lättare jämförelse. Den effektiva räntan är ungefär som kilopriset i butikerna, d.v.s. ett jämförelsepris.

Tyvärr så fungerar effektiv ränta väldigt dåligt på just snabblån av den enkla anledningen att de flesta snabblån inte löper under ett helt år. Så den effektiva räntan visar kostnaden för ett snabblån under 12 månader medans lånet i sig ska betalas av på 3 månader.

Detta gör att den effektiva räntan blir väldigt missvisande många gånger och det är också därför som vi ser effektiva räntor på flera hundra procent eller upp emot tusen procent i vissa fall. För någon som inte är insatt hur effektiv ränta fungerar så är detta extremt avskräckande många gånger. Till och med vissa media / tidningar har problem med att förstå hur det ligger till.

Därför måste du titta djupare än så för att du ska kunna förstå vad lånet egentligen kommer kosta att låna, så stirra dig inte blind på den effektiva räntan.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.