Varför så hög ränta på smslån?

Hur kommer det sig att räntan är flera hundra eller tusen procent?

Många personer som är på väg att ta ett smslån för första gången blir snabbt avskräckta när de se den höga räntan och oftast har personerna blandat ihop den effektiva räntan med den vanliga räntan. Det är helt enkelt två helt separata saker och bara för att den effektiva räntan är hög så betyder det inte att smslånet blir jättedyrt.

Att smslån är dyrt är jämfört med andra lån som privatlån eller bolån är det ingen som försöker dölja. Faktum är att smslån är det dyraste alternativet i de flesta lägen, men det är också den låneformen som är mest generös när det kommer beviljande av lån. Även om låntagaren har flera betalningsanmärkningar eller sämre inkomst så går det att få ett smslån beviljat.

Hos vanliga banker så går det inte att ta privatlån på lägre belopp och det kan också vara svårt att få ett lån beviljat överhuvudtaget fast där finns en fast inkomst. De vanliga bankerna har väldigt strikta tabeller som de följer och tar ingen hänsyn till individuella levnadssätt.

 

Räntan ligger inte på flera tusen procent

Räntan är inte flera hundra procent, utan det är den effektiva räntan som ligger högt och den ska inte ses som en vanlig ränta. Anledningen till varför den effektiva räntan finns på smslån är för att långivaren är skyldig enligt lag att visa den effektiva räntan.

Problemet med effektiv ränta är att den inte är anpassad för snabblån överhuvudtaget då denna typ av mätning / procentsats baseras på 12 månader. Men inget smslån ska betalas av på 12 månader och vanligtvis är det bara 1 till 3 månader avbetalningsplan. Det är därför den effektiva räntan blir så onormalt hög jämfört med andra lån.

Exempel #1

Lånebelopp: 1000 kronor

Återbetalningstid: 1 månad

Effektiv ränta: 2125%

Återbetalning totalt: 1 295 kronor, d.v.s. 295 kronor i lånekostnad

Lånekostnad efter ränteavdrag: 206 kronor

Totalkostnad för lånet: 206 kronor

Effektiv ränta är väldigt missvisande när det kommer till smslån och tyvärr ser inget ut att ändras. Effektiv ränta är ett bra mätverktyg för att jämföra vanliga lån, men inte till smslån.

 

Leka med effektiv ränta på andra tjänster

Vi kan leka med tanken att andra former av tjänster som t.ex. teater används över ett helt år. Vanligtvis skulle kanske en biljett kostar kanske 300 kronor för 2 timmar per person.

När du ringer för att boka en biljett till teatern så svarar supporten att årskostnaden är 1 296 000 kronor.

Tar du biljetten?

Effektiv ränta är tyvärr en väldigt dålig måttstock när det kommer till att jämföra smslån, men långivarna är skyldiga enligt lag att visa den effektiva räntan. Kanske så förändras det en dag.

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.