Varför ta en kreditupplysning på sig själv?

Varför göra en kreditupplysning på sig själv?

Det finns egentligen flera olika anledningar till varför man skulle vilja ta en kreditupplysning på sig själv, kanske är man nyfiken eller så vill man bara se sin kreditvärdighet för framtida lån. De flesta tror att det endast är företag som kan ta kreditupplysning på privatpersoner men så är det verkligen inte och faktum är att det finns flera tjänster att använda som är gratis.

Oftast är tjänsterna gratis att använda, i alla fall en gång om året och om du vill göra ytterligare kreditupplysningar så kostar det oftast upp emot 100 kronor per tillfälle. Se mer längre ner vilka tjänster där finns att använda för att göra kreditupplysning på sig själv.

 

Varför tar man kreditupplysning på sig själv?

Av olika anledningar helt enkelt, men om du går i planerna på att t.ex. låna till ett hus i nära framtiden så kan det vara en bra idé att kolla sin kreditvärdighet för att se vilken riskzon man får på kreditupplysningen. Detta kan bli ett sätt att ligga steget före och om du märker att du har en förhöjd risknivå så har du möjlighet till att förbättra denna nivån inför t.ex. det stora husköpet.

Ser du då t.ex. att din kreditvärdighet är låg så är det nog dags att ligga lugnt ett tag framöver d.v.s inte teckna fler abonnemang eller avtal, bli av med krediter med mera för att förbättra kreditvärdighet över tid. Ta inte heller några nya lån / snabblån om du är ute efter att ta ett stort bolån i den nära framtiden.

 

Så här länge sparas uppgifterna som påverkar din kreditvärdighet

  • Kreditupplysningar – Dessa sparas i ett år bara.
  • Betalningsanmärkningar – Anmärkningar finns tyvärr kvar i hela 3 år innan de förfaller.
  • Skuldsanering – 5 år

Ju fler av dessa upplysningar som förfaller desto bättre blir din kreditvärdighet.

 

Så vilka tjänster finns det för att göra kreditupplysning på sig själv?

Det finns ett par olika tjänster att använda, vissa är gratis medans några kostar någon mindre slant. Hur du än gör så behöver du inte göra en kreditupplysning varje månad, utan oftast räcker det med att göra en eller två varje år för att skapa sig en bra översikt. Perfekt om du vill ligga steget före inför större lån i framtiden eller för att låna överhuvudtaget.

Vårt tips är att välja en gratis så långt det går då det egentligen visa samma saker och i de flesta fall så lönar det sig inte att betala för det. Däremot om du ska göra flera kreditupplysningar på dig själv under hela året så kan det nog komma att kosta lite. Eller så väljer du det billigaste alternativet.

 

Copyright © 2017, AlltOmSnabblån.se.